Pärnu tõstab maamaksumäärasid

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Pärnu linnavalitsus saatis volikogule otsustamiseks määruse eelnõu, mille vastuvõtmisel kehtestatakse alates 2013. aastast uued maamaksumäärad.

Riigikogus vastu võetud ja järgmise aasta 1. jaanuarist jõustuva maamaksuseaduse muudatuste alusel on maa omanik vabastatud maamaksu tasumisest tema omandis oleva elamumaa osas linnas kuni 1500 ruutmeetri ulatuses, kui sellel maal asuvas hoones on tema elukoht vastavalt rahvastikuregistrisse kantud elukohaandmetele.

See tähendab, et maamaksu tasumisest on järgmise aasta 1. jaanuarist vabastatud kõik Pärnu linnas kuni 1500 ruutmeetri suurust maad omavad isikud, kes on rahvastikuregistris oma elukohaks märkinud samal kinnistul asuva elupinna.

Eelnevast tulenevalt on langenud ära vajadus Pärnus senikehtinud 30% maamaksusoodustuse rakendamiseks riikliku pensionikindlustuse seaduse alusel pensioni saajale ja 50% ulatuses represseeritutele, kuivõrd see soodustus on pärnakatele kaetud maamaksu täieliku vabastusega.

Pärnu linnavalitsuse teatel laekub sel aastal linnaeelarvesse maamaksu 1,12 miljonit eurot. Arvestades riigikogu otsust maamaksust vabastamise kohta, vähenevad järgmisel aastal linna tulud maamaksu osas arvestuslikult 340 000 euro võrra.

Kuigi tänase päevani ei ole riik otsustanud maamaksu kompenseerimist, on eelnõude tasandil räägitud maamaksu kaotamise kompenseerimisest läbi omavalitsustele laekuva üksikisiku tulumaksu määra tõstmise seniselt 11,4 protsendilt 11,57 portsendile. Arvestuslikult kataks see tulude vähemlaekumisest 76,5 protsenti ehk 260 180 eurot. 79 820 eurot jääb katteta.

Sellega seonduvalt teeb linnavalitsus ettepaneku kehtestada elamumaa maksumääraks kõigis hinnatsoonides 2,5% maa maksustamishinnast aastas, ärimaa maksumäärad tõusevad keskmiselt 20%, jäädes olenevalt hinnatsoonist vahemikku 0,8–1,8% maa maksustamishinnast aastas (lubatud ülemmäär on 2,5%). Teiste sihtotstarvete osas, sealhulgas tootmismaa, jäetakse seni kehtinud maksumäärad (0,7–1,5%) muutmata.

Maksumäära tõus elamumaa osas puudutab Pärnu linnas elamumaad omavaid juriidilisi isikuid ja füüsilisi isikuid, kelle rahvastikuregistrijärgne elukoht ei lange kokku maksustatava maatüki aadressiga või kes omavad rohkem kui ühte elamumaa maatükki või kelle maatüki suurus ületab1500 ruutmetrit. Kaasomandi puhul on kaasomanikud maamaksust vabastatud kokku 1500 ruutmeetri maa ulatuses, korteriomandite puhul see piirang ei kehti.

Määruse rakendumisel laekub järgmisel aastal Pärnu linna eelarvesse maamaksu samas suurusjärgus kui käesoleval aastal. See võimaldab täita eelarvestrateegiasse planeeritud maamaksu laekumise prognoosi ja soodustab Pärnu linnas kodu omavate elanike rahvastikuregistris elanikuks registreerimist.

Maa omanik, kes ei oma rahvastikuregistris vastavat kannet, kuid kes soovib maamaksust vabastust, peaks oma elukohakande osas tegema vastavad muudatused hiljemalt 25. detsembriks 2012.

Eelnõu tuleb arutamisele 18. oktoobri linnavolikogu istungil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles