Peeter Mudist maalib saatuse kiuste

Karin Klaus
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu uue kunsti muuseumis on harukordne võimalus näha läbilõiget Peeter Mudisti 40 aasta loomingust.
Pärnu uue kunsti muuseumis on harukordne võimalus näha läbilõiget Peeter Mudisti 40 aasta loomingust. Foto: Ants Liigus

Eesti kunstimaastiku üks säravamaid loojaid Peeter Mudist tähistas tänavu kevadel oma 70 aasta juubelit. Ulatuslikku väljapanekut vanameistri loomingust näeb 2. novembrini Pärnu uue kunsti muuseumis.

Mark Soosaare koostatud näitus “Saatuse kiuste ehk ära siit!” annab muuseumi peasaalis ülevaate juubilari eri eluperioodidel loodust. Väikeses saalis on eksponeeritud kunstniku viimase kümnendi looming, teosed sellesse ruumi on valinud Tartu kunstimuuseumi teadur Reeli Kõiv.

Näitust saadab Soosaare video “Loon, kui saan” ja Liina Kullese film “Igaüks nagu saab” Peeter Mudistist.

Vanameistri ülevaatenäituse avamisele Pärnus kogunes kõikjalt Eestist suur hulk kunstniku sõpru, tuttavaid ja tema loomingu austajaid. Nende seas oli Mudisti kursusekaaslane Anu Raud.

“Kui Pärdi puhul räägitakse absoluutsest kuulmisest, siis Mudist on meie kujutava kunsti Pärt, tema jõud ja väärtus on samasugune,” arvas Raud. Kursusekaaslase jutu järgi pole kunstniku tööd niisama maalid, vaid nägemused, kus kohtuvad anne, inimlikkus ja hingestatud vaimsus.

Peeter Mudist

* Sündinud 1942. aastal Tallinnas;

* lõpetanud Eesti kunstiakadeemia maali erialal;

* õppis enne seda Tallinna tehnikaülikoolis energeetikat;

* osalenud näitustel 1968. aastast, Eesti kunstnike liidu liige;

* pälvinud Eesti kunstnike liidu aastapreemia (1977, 1980), Baltimaade maalitriennaali peapreemia (1981, Vilnius), Kristjan Raua kunsti aastapreemia (1989), Konrad Mäe nimelise medali (1991), Balti assamblee kunstiauhinna (1995).

Andmed: Pärnu Kunstide maja

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles