Linnalehmad aitavad Pärnu rannaniite taastada

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Söömistööst väsinud veised tõmbavad hinge.
Söömistööst väsinud veised tõmbavad hinge. Foto: Urmas Taul

Lehmad linnas pole just tavaline vaatepilt, Pärnu rannaniitudel ollakse aga nendega harjunud ja tüli ei tõuse sellestki, kui mõni loom kogemata koplist välja jalutama satub.

Suve jooksul tõhusalt roostikku söönud veiseid sõidetakse vaatama lähemalt ja kaugemalt. Ja järgmisel aastal oodatakse Pärnusse kaks korda enam linnalehmi kui sel aastal, vahendas ERR.ee "Aktuaalset kaamerat".

Suuresilmsed ja pisut ujedad linnalehmad on suve jooksul Vana-Pärnu rannaniidul tublisti roostikku hävitanud, koos Mai ja Raeküla rannaalaga on madalmuruseks söödud 70 hektarit Pärnu rannaniite.

Mai lõpus Soomaalt Pärnusse toodud anguse tõugu lihaveiste ninaesine kipub aga nüüd sügisel otsa lõppema. Seitse looma 16st ongi ennast karjakoplist välja murdnud ning krõmpsutavad kõrvalasuval paraplaanide stardi- ja maandumisplatsil mahlakamat rohtu. Ülejäänud seltskond vaatab vesiste suudega pealt. Linnarahvas on Pärnus linnalehmad hästi vastu võtnud.

Sel aastal hoolitses Pärnu rannaniitude eest kokku 96 veist, pool nendest sarvilised ja pikakarvalised Šoti mägiveised. Järgmisel aastal on plaanis Pärnu rannaniitudele tuua 200 linnalehma, ühtlasi on kevadel kavas  paigaldada kaitseala elustikku tutvustavad stendid ja projekteerida turismirajatised.

Lehmad sõidutatakse nädala pärast talvekorterisse Soomaale.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles