Linnalehmad uudistasid Pärnus sadamaelu

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aedikust pääsenud linnalehmad uudistasid Pärnu sadamat.
Aedikust pääsenud linnalehmad uudistasid Pärnu sadamat. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Pärnus rannaniitusid puhtaks nosivad veised pääsesid täna Vana-Pärnu rannaniidul asuvast aedikust taas välja ja ekskurseerisid Pärnu sadama territooriumil. Suvel viisakalt karjakoplis püsinud linnalehmad on viimastel nädalatel aedikust välja murdnud pea iga päev.

Veiste omaniku Georg Artma ütlust mööda kipuvad loomad lähedalasuvale ristikupõllule. „Iga päev paranda aedasid, lihtsalt ei jõua neid enam kinni pidada,“ rääkis Artma.

Pudulojuste omaniku jutu järgi alustatakse sel nädalal veiste sõidutamist Viljandimaale talvekorterisse. „Tegelikult pidime esimesed loomad juba täna ära viima, aga autojuht jäi haigeks. Nüüd on meil auto tellitud reedeks,“ selgitas Artma.

Tänavu on linnalehmad hävitanud roostikku Vana-Pärnu, Mai ja Raeküla rannaalal kokku umbes 70 hektaril.

Pärnu rannaniitude eest hoolitses sel aastal 96 veist, pool neist sarvilised ja pikakarvalised Šoti mägiveised. Järgmisel aastal on plaanis Pärnu rannaniitudele tuua 200 linnalehma.

Projekti „Linnalehmad” eesmärk on taastada Pärnu ligi 250 hektarit roostunud rannaniite ja rannikulõukaid, rajada hooldamiseks vajalik taristu (aiad ja loomade varjualused), luua kaitsealale külastusvõimalused ja korraldada üritusi rannaniidu naabrusse jäävatele linnaelanikele ja Pärnu külalistele. Projekti kogumaksumus on 1 138 413 eurot (peaaegu 18 miljonit krooni).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles