Tiit Kuusiku konkursi avavad valgevenelased

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuninga tänava põhikool.
Kuninga tänava põhikool. Foto: Ants Liigus

Homme keskpäeval avatakse Pärnus järjekordne Tiit Kuusiku nimeline rahvusvaheline kammerlauljate konkurss, mis traditsiooniliselt toimub Kuninga tänava põhikoolis, kunagises poeglaste gümnaasiumis, kus väljapaistev ooperilaulja ja interpreet õppis.

Konkurss leiab aset teist korda. Esimene võistlus toimus aasta tagasi ja sellega tähistati armastatud laulja 100. sünniaastapäeva.

Päevasel avamisel loositakse välja osalejate esinemisjärjekord ja avaõhtul toimub sealsamas Valgevene professorite Georgi Jurevitši ja Margarita Vassiljevitši lauluklassi õpilaste kontsert. Nende seas on Taevi konkursi võitjad bass Anatoli Siuko ja bariton Andrei Savtšenko.

Kõik konkursi üritused on publikule avatud ja sissepääs prii. Võistulaulmine algab reedel esimese vooruga, kus igal osalejal tuleb esitada kolm kammerlaulu, millest üks kuulub Franz Schuberti loomingu hulka.

Laupäeval teises voorus esitavad lauljad viis kammerlaulu, millest üks on Schuberti “An die Musik“.

Konkursi kunstiline juht Toomas Kuter ütles, et võistulaulmine tõotab tulla esinduslik: Pärnusse jõuab üle 20 laulja Belgiast, Venemaalt, Leedust, Lätist ja Eestist. Aukülalisena osaleb avatseremoonial Tiit Kuusiku poeg Kaido Kuusik.

Võitjaid autasustatakse pühapäevasel galakontserdil.

„Pakume Pärnu kontserdipublikule midagi hästi erilist: kõrvuti konkursi parimatega esinevad lõppkontserdil žürii liikmedki,” mainis Kuter.

Žüriisse kuuluvad Leedu tunnustatud ooperisolist Vladimiras Prudnikovas (bass), Eesti muusika- ja teatriakadeemia kammermuusika osakonna juhataja, professor Helin Kapten (klaver), Jerevani konservatooriumi kammermuusika kateedri juhataja professor Sergei Kechek (klaver) ja Toomas Kuter (bariton).

Tiit Kuusik (1911–1990) oli Eesti kõigi aegade üks silmapaistvamaid baritone, kammerlaulu viljelejaid ja saksa lied’i ehk romantilise soololaulu esitajaid. Lauluõpinguid alustas ta Pärnus ja 1938. aastal lõpetas Tallinna konservatooriumi.

Kuusik on laulnud Viini Volksoperis ja Kasseli riigiooperis, oli Estonia ooperisolist aastatel 1940–1988. Tema suure ulatusega häälele olid iseloomulikud dramaatiline jõud, eeskujulik vokaaltehnika, sisenduslik energia ja varjundirikas kõla.

Kuusiku lauluklassis on õppinud Eesti ooperi tipud Georg Ots, Aino Külvand, Ester Lepa, laulupedagoogid Raimond Alango ja Alice Roolaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles