Juhtkiri: Ilustamata tegelikkus

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Kesknädalal avati Pärnu raekojas kodu leidnud linnagaleriis kunsti aastanäitus, mis annab ülevaate sellest, millega siinsed kunstnikud aasta jooksul hakkama on saanud. Nagu geograafilisel ühisosal põhinevatel ülevaatenäitustel ikka, kõigub väljapanek äärest äärde: tublidest asjaarmastajatest sisult ja vormilt tugevate professionaalideni. Jäägu osalejate poolest rohke väljapaneku analüüs Pärnu Postimehe kultuurikülje pärisosaks, aga laiemat tähelepanu väärib kindlasti tänavuse kunsti aastapreemia pälvinud kunstniku, kuraatori ja kriitiku Mari Kartau suurepärane sõnavõtt, mille avaldame tänase lehe arvamusküljel.

Kindlasti polnud kolmapäeval helikandjalt kõlanud sõnavõtt tänukõne, kuigi väikese rahasumma ja tunnustuse üle tunneks vist igaüks kasvõi salarõõmu, olenemata sellest, mida Pärnu linnavalitsuselt tulevate kultuuripreemiate kvaliteedist arvata. Kartau sõnavõtt oli teravalt selge, manifesti mõõtu kokkuvõte vastutusest, kultuuri ja kultuuritegijate rollist ja tulevikust.

“Kultuuri rahastamise suurendamine muudaks olukorra ainult hullemaks. Samal ajal teeb seda vähene rahastamine. Järelikult peaks vist muutma põhimõtteid ja rahastama väiksemat hulka paremaid asju korralikumalt. Aga selliseks lahenduseks vajaliku konsensuse leidmiseks ei jätku tarkust ega julgust poliitikutel ega kultuuriinimestel,” ütles Kartau ja see on ilustamata tegelikkus ja vastuvaidlematu fakt.

Lillekimbud, preemiakesed ja naeratused on kord aastas toredad, aga kui iga järgmine linnaeelarve või kultuuriprojektidele raha jagamine tõestab jälle tarkuse, julguse ja selge visiooni puudumist, jäävad need poosetamiseks. Pärnu kultuuri kvaliteedi pärast muretsevad tegelased ja selle rahastamise üle otsustavad ametnikud ja poliitikud võiksid Kartau kõne välja trükkida, enne iga seda valdkonda puudutava otsuse tegemist läbi lugeda ja hetkegi mõelda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles