Qigong eeldab vaid tahet enesega tegelda

, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiina Hindrichson rõhutab, et qigong’i liikumine on sujuv ja pidev ehk kassilikult nõtke.
Tiina Hindrichson rõhutab, et qigong’i liikumine on sujuv ja pidev ehk kassilikult nõtke. Foto: Urmas Luik

Tiina Hindrichson, kes kaks aastat on juhendanud Pärnu Kesklinna lasteaias kooskäiva chi kung’i ehk qigong’i huviliste rühma, alustas selle omapärase hiina tervisekunsti, kus on oluline meele, keha ja hingamise valitsemine, õpetamist Delfine hotellis.


Et pisutki aru saada, mida see võõrapärase nimetusega võimlemine endast kujutab, tegin Hindrichsoni uue rühmaga esimese tunni kaasa.



Olgu kohe etteruttavalt öeldud, et algajana kulus minul küll kogu energia põhiliselt sellele, et kuulekalt harjutusi järele teha ja üritada õigel ajal sisse-välja hingata.



Loomulikult ei ole esimeses tunnis mõtet rohkemat tahtagi, sest qigong’i nagu joogagi puhul, tuleks kõigepealt omandada kehalised harjutused ja saavutada ühtlane hingamise rütm, küll siis tuleb oskus energia liikumistki jälgida.



Lohutav on lugeda treeneri antud selgitavast materjalist, et kui peale piisab õppimiseks ühest päevast, siis kehale jõuab õpitu kohale alles 100 päevaga.



Et saada selgemat pilti sellest hiina võitluskunstist välja kasvanud võimlemisest, mida aastaid on Pärnus viljelnud Albert Anderson, palusin Tiina Hindrichsonil vastata mõnele küsimusele.



Kuidas teie selle ala juurde sattusite?


Olen 10 aastat olnud massöör ja näen päevast päeva inimesi, kes ei liigu, kel on kehaprobleemid ning kes ei tunneta oma keha. Otsisin väljundit, et teha mingit liikumist, mis aitaks neid probleeme leevendada.



Tegelikult otsisin mingitki euroopalikku liikumisvormi, sest tundsin, et väga idasse ei taha suunduda. Aga juhus mängib elus suurt rolli, nii minugi puhul: kuus aastat tagasi sattusin Mart Parmase kursusele. Tundsin, et see ala vastab minu ootustele.



Vabanesin paljudest tööga seotud kehahädadest – randmete ja sõrmeliigeste valud, käte suremine, turjapingest tingitud peavalud. Ja mis seal salata, eks ma otsisin nagu paljud naised ka kaalu ohjeshoidmise võimalust.



Ja kas leidsite?


Peab ütlema, et kaal stabiliseerus. Olin tohutu magusasööja ja loomulikult hädas kaalu kõikumisega. Kui keegi oleks mulle varem öelnud, et ma ei söö enam magusat, oleksin ta välja naernud, sest mul pidi kogu aeg šokolaad kotis olema. Ja eks see magusavajadus kaob sisemise rahu leidmisega.



Enda najal võin öelda, et olen sisemise rahu saavutanud, ja mitte ainult qigong’iga tegelemise ajaks, vaid stabiilse. Tänu sellele on mu teismeline lapski saanud rohkem rahu kui enne.



Mis see qigong rohkem on, kas tervisevõimlemine, meditatsioon või hingamisõpetus?


Qigong’is on oluline nii meele, keha kui ka hingamise valitsemine, kus kesksel kohal on kontroll oma eluenergia ehk qi üle.



Parandades qi ehk energia ringlust, võib paraneda tervislik seisundki. Väga lihtsalt öeldes on füüsilised harjutused vajalikud selleks, et õppida valitsema oma keha ja meelt ning leida õige hingamisrütm.



Paljudel inimestel on hingamine pealiskaudne. Aga kui hingad pealiskaudselt, siis süda väsib, sest sa ei anna pealiskaudse hingamisega südamele energiat juurde, vaid väsitad seda.



Tegemist on eluenergiat liigutavate harjutustega, mis otseselt on seotud hiina meditsiinis laialt levinud keha meridiaanide süsteemiga.



Harjutuste eesmärk on eemaldada takistused energia (qi) loomulikul voolamisel. Harjutused hõlmavad meditatsioonigi.



Esmamuljena tundus, et qigong sobib hästi stressimaandamiseks ja enese tundmaõppimiseks.


Eks stress olegi paljude tervisehädade põhjus. Qigong’il on palju võimalusi: osa programme aitab parandada selja liikuvust, on spetsiaalsed programmid liigestele, siseelunditele.



Praegusel üsna närvilisel ajal on inimestel vaja leida sisemine rahu ja pingetest lõdvestuda. Põhiline ongi lõdvestuda: kui keha lõdvestub, rahuneb meel, aeglustub hingamine, tulemuseks on erksam vereringe, tugevam immuunsus ja parem tuju.



Selleks, et meelerahu leida, tuleb vist palju harjutada?


Oskus tuleb tasapisi. Alustatakse lihtsamast ja järk-järgult minnakse keerulisemate harjutuste juurde.



Kõike tuleb teha oma tunde järgi ja harjutusi võib teha nii kodus kui töö juures. Harjutamine ongi kodutöö, rühmas käiakse oskusi juurde õppimas.



Algul tuleb baasharjutused omandada ja hiljem võib minna spetsiifiliste harjutuste juurde.



Algajal on oluline lõdvestuda ja pigem nautida keha liikumist kui pingsalt harjutusi matkida ja meelde jatta. Pinge kehas teeb liikumise nurgeliseks, aga qigong’i liikumine on pehme, sujuv ja pidev. Harjutusi tehakse laisalt, kiirustamata.



Ega qigong’iga tegelemiseks ole vaja mingeid erilisi eeldusi?


Füüsilise vormi mõttes küll mitte, vaja on vaid tahet enesega tegelda.



Oluline on omandada baasteadmised, teha harjutusi ja saada lisaõpetust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles