Näitus "Viisteist aastat varem" keskendub EKA krundil toimuvale

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstnikerühmitus Ruum 312A avas Pärnu uue kunsti muuseumis näituse nimega "Viisteist aastat varem".
Kunstnikerühmitus Ruum 312A avas Pärnu uue kunsti muuseumis näituse nimega "Viisteist aastat varem". Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Kunstnikerühmitus Ruum 312A avas Pärnu uue kunsti muuseumis näituse nimega "Viisteist aastat varem", mille läbivaks sõnumiks on asjade seis Eesti kunstiakadeemia (EKA) ajaloolisel krundil.

Ruum 312A on Eestis ainulaadne näitusegrupp kunstnikest, sest neid ei ühenda konkreetne kunstinähtus või kunstivool, neid seob õppeasutus Eesti kunstiakadeemia. Aastaid tagasi jagasid kunstnikest õppejõud EKA majas töökabinetti 312A. Nüüd ei ole enam kunstiakadeemia maja ega seda kabinetti, vahendas "Aktuaalne kaamera".

Näitus "Ruum 312A/Viisteist aastat varem" toob Pärnusse kümne kunstniku loomingu. Oma teoseid eksponeerivad Mari Roosvalt, Leonhard Lapin, Hannes Starkopf, Urve Küttner ja Jaan Elken.

Elkeni idee oli uue kunsti muuseumi suur saal parkimisplatsiks joonetada. Kohale on sõidutatud mikrobuss ja sõiduauto, millega kunstnikegrupp on käinud näitusti tegemas nii kodu- kui välismaal.

Hetkel võib EKA krundi veerel asuva trafoputka seinalt lugeda mitmetähenduslikku graffitit - art needs no artist (kunstil ei ole kunstnikku vaja - toim).

Näitusega tõestab Ruum 312A vastupidist: kunst vajab kahtlemata kunstnikku ning kunstnik vajab oma maja.

Pärnu uue kunsti muuseumis saab näitust vaadata kuni 26. novembrini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles