Estonia nõukogu otsib viieks aastaks juhatajat

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Cardo Remmel.
Cardo Remmel. Foto: PP

Pärnu linnale kuuluva taastusravikeskuse Estonia nõukogu otsib ettevõttele konkursiga juhatuse liiget, senine juhataja Cardo Remmel ütles, et ta pole järgmiseks ametiajaks kandideerimist otsustanud.

“Sisemine arusaamine on, kas kandideerin, ei tea,” lausus Remmel. “Estonia on kasumisse tõstetud, aga ta pole veel Eesti parim spaa.”

Volikogu pikendab juhataja volitusi

Praegune juhatus on üheliikmeline. Remmeli volituste tähtaeg lõpeb järgmise aasta jaanuaris. Pärast 2009. aasta Pärnu linnavolikogu valimisi sai temast Pärnu linnavolikogu ja Estonia nõukogu esimees. 2010. aasta jaanuaris loobus Remmel Estonia nõukogu esimehe kohast ja ta määrati konkursita algul neljaks kuuks ja hiljem 2013. aasta alguseni ettevõtte juhatuse liikmeks.

Selle aasta oktoobris leidis Pärnu linnavalitsus koos Estonia nõukoguga, et juhatuse liikme koht tuleb täita konkursiga. Avalduste esitamise tähtaeg on 12. november.

15. novembril tuleb Pärnu linnavolikogus arutlusele Estonia põhikirja muutmine. Linnavalitsus tahab pikendada Estonia juhatuse liikme volituste tähtaega kolmelt aastalt viieni. “Nii nagu see on ülejäänud osaliselt või täielikult linnale kuuluvate äriühingute juhatustes,” selgitas abilinnapea Romek Kosenkranius.

Remmelit Estonia juhatuse liikmeks määrates seadis linnavalitsus talle ülesandeks maksta linnale igal aastal viis miljonit krooni dividende. Seda ülesannet pole Remmel täitnud: Pärnu eelarvestrateegia järgi laekub Estonialt keskmiselt neli miljonit krooni aastas. Küll neljakordistus mullu ettevõtte kasum, jõudes 2010. aasta 57 117 eurolt 2011. aastal 237 334 euroni.

Dividendid või investeeringud?

Estonia arenguks on vaja investeeringuid, nende tegemine on aga vastuolus linna dividendipoliitikaga. Praegune võimuliit on leidnud, et pärast 2013. aastat enam Estoniast dividende ei võeta, ent järgmise aasta sügisel valitava Pärnu linnavolikogu eest nad otsuseid langetada ei saa.

Küsimusele, kas Estonia võiks maha müüa, vastas Remmel, et see on poliitiline otsus. “Estonia vajab investeeringuid. Nende leidmiseks on mitu varianti ja otsus on pigem poliitiline,” rääkis ta.

Enda tuleviku kohta ütles Remmel, et ta on saanud teenindusettevõtte juhtimise kogemuse ja selles valdkonnas võiks jätkata. “See ei pea olema spaa,” täpsustas ta.

Toomas Kivimägi valimisliidu nimekirjas teisena kandideerinud Remmeli poliitikas jätkamine sõltub Kivimägist. “Praegu ootab Toomas Kivimägi valimisliit, mida otsustab linnapea. Ta on lubanud otsuse langetada järgmise aasta alguses,” kõneles Remmel.

Peale lihtliikmena Pärnu linnavolikogu töös osalemise on Remmel Pärnu haigla nõukogu ja Pärnumaa omavalitsuste üldkogu nõukogu esimees.

Süüdi mõistab kohus

Järgmise aasta 10. märtsil lõpevad AS Pärnu Vee juhatuse liikme Garri Suugi, 8. juulil OÜ Kümbluse juhatuse liikme Aime Hoogi ja 2016. aasta 21. aprillil sihtasutuse Pärnu Haigla juhatuse esimehe Urmas Sule volitused. Kosenkraniuse teatel pole linnavalitsus otsustanud, kas nende kohtade täitmiseks kuulutatakse konkurss või ei.

Suugi üle peetakse praegu kohut ja teda süüdistatakse usalduse kuritarvitamises. Järgmise aasta märtsis pole tõenäoliselt riigikohtusse minevad vaidlused ilmselt veel lõppenud.

“Suugi osas on praegu selline seisukoht, et seni, kuni kohus pole teda süüdi mõistnud, ei ole ta süüdi,” ütles Kosenkranius.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles