Mulisevad maalid ja seiklevad joonistused

Karin Klaus
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Carmen Lansberg avas oma näituse teatris performance’iga.
Carmen Lansberg avas oma näituse teatris performance’iga. Foto: Urmas Luik

Carmen Lansbergi näituse “Muliseb” abstraktsed ja värviküllased maalid sündisid osaliselt Pärnus, väljapanek on Endla teatrigalerii sammassaalis avatud pea kuu lõpuni.

Pärnust pärit kunstnik on näituse “Muliseb” maalide kohta öelnud, et need teosed jutustavad “maa ja ilma kokku” ja moodustavad loo inimeseks saamisest, muutumisest ja arenemisest.

Põhiliselt reisidel valminud joonistused kujutavad endast otsekui seiklusjutte eri maailmadest ja tundmatutest sfääridest. “Kuna näitus on üleval teatris, kohas, mis on loodud lugude jutustamiseks, on põnev mõelda, kuidas need lood kohtuvad,” kommenteeris kunstnik.

Humanitaarist kunstnik

Eesti humanitaarinstituudi kultuuriteaduste erialal lõpetanud Lansberg otsustas kunsti kasuks enda ütlust mööda suhteliselt hilja: 26aastaselt. “Tundus, et kultuur pole päris minu eriala, olen palju loomingulisem, kui teadus nõuab,” põhjendas naine oma valikut.

Varem kunstiga hobi korras tegelnud ja 2007. aastast näitustel osalenud Lansberg täiendas end vahetusüliõpilasena Rooma kaunite kunstide akadeemias ja praktikal Londonis ja San Franciscos. 2010. aastal kaitses ta Eesti kunstiakadeemia vabade kunstide teaduskonna maalikunsti osakonnas bakalaureusekraadi.

“Kunstniku tee soovitaksin valida ainult siis, kui kunst ja sellega tegelemine on iseendale hästi oluline. Sel erialal töötamine on päris raske ja nõuab palju tahtejõudu,” tunnistas Lansberg.

Ajaloolises kunstilinnas Roomas oli kunstnikul õnne õppida klassikalist maalikunsti väga heade õppejõudude käe all. Lansbergi sõnade kohaselt sai ta just seal oma oskuste baasi.

Roomas tuli maalida rohkem realistlikus laadis, kujutada muuhulgas interjööre. Praegu maalib Lansberg abstraktses stiilis, sest ruumide kujutamiseks ei jätkuvat aega, selleks on tarvis teistsugust seisundit.

Pildid fantaasiamaailmast

Endla näitus koosneb noore kunstniku reisidel valminud joonistustest ja nende arendusena sündinud abstraktsetest maalidest.

“Pärast kooli lõpetamist reisisin palju ega saanud enam maalida, pidin valima väiksema ja kergema formaadi,” meenutas Lansberg. “Joonistused on tehtud teel olles ja neidki võib omamoodi reisideks pidada.”

Maalid sündisid osaliselt Pärnus, kus kunstnik sel kevadel paar kuud elas. “Need on maalitud lapseootel olles ja väikese lapsega koos kasvades, erilises loomise seisundis,” seletas autor. “Panin lapse aeda magama ja aina maalisin. Maalidel on lugu inimeseks saamisest ja samal ajal reisid minu fantaasiamaailmadesse.”

Tööde vorm tundub vastavalt näituse pealkirjale “mulisev”: maalid on looklevate ja liikuvate joonte, muutuvate kujunditega, koloriidilt justkui keemialabori katseklaasides kokku monteeritud, rõõmsavärvilised ja eredad.

Kunstniku jutu järgi mõtles ta tööd alustades seekord valida tumedamad toonid, kuid töö käigus muutusid maalid siiski värviliseks. Võibolla sellepärast, et väikese lapse kasvamist jälgides on maailm iseenesest värviküllasem.

“Küllap see näitus peegeldab mind ennast ja praegu ei ole minus neid tumedaid toone,” arvas Lansberg. Lisades, et maailmas on niigi palju halli ja eluraskusi, sellepärast tahaks maalida vähem argistel teemadel ja lisada töödesse rõõmsaid värve.

Lähitulevikus kolib Lansberg perega mõneks ajaks Berliini. Intensiivse kultuurieluga suurlinna kogunevad praegu kunstnikud kogu maailmast ja sündmusi-üritusi toimub igal tänavanurgal. Lansberg loodab Berliinis tegelda fotograafiaga ja performance’itega, mis on maalimisest “kiiremad” loomise viisid.

Kunstniku järgmine näitus on tal oma sõnutsi peas valmis ja ootab maalideks vormistamist. Seda väljapanekut näeb järgmisel aastal Tallinnas kunstihoone galeriis.

Carmen Lansberg “Muliseb”

Endla teatrigaleriis

29. novembrini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles