Riigikohus asub Herderi kaebust arutama tuleval nädalal

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esplanaadi 10 hoone.
Esplanaadi 10 hoone. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Tuleval esmaspäeval on riigikohtu tsiviilkolleegiumil plaanis arutada osaühingu Herder kassatsioonkaebust Tallinna ringkonnakohtu otsuse kohta, mis puudutab Esplanaadi 10 kinnistuga seonduvat vaidlust Pärnu linna ja osaühingu Herder vahel.

Herder taotleb Esplanaadi 10 kinnistu ostust taganemise lepingu õiguspäraseks tunnistamist, kinnistusraamatu kande muutmist, ostuhinna tagastamist, intresside ja viivise väljamõistmist ja kahju hüvitamist.

Pärnu linn sõlmis 2006. aasta 17. novembril Herderiga Esplanaadi 10 kinnistu ostu-müügilepingu, kasutusvalduse seadmise lepingu ja asjaõiguslepingu. Lepingu kohaselt müüs linn kinnistu hinnaga 35 miljonit krooni.

Ostu-müügilepingus on säte, et kinnistu valdamise, kasutamise ega käsutamise suhtes ei kehti muinsuskaitsealaseid, looduskaitsealaseid ega muid piiranguid.

Herder esitas 2008. aasta mais Pärnu linnavalitsusele lepingust taganemise avalduse, mille peamiseks põhjuseks tõi asjaolu, et Pärnu linn ei ole lepingu sõlmimisel ostjat teavitanud kinnistu asumisest muinsuskaitsealas. Ettevõte soovis viiekorruselise maja asemele ehitada kaheksakorruselise hoone, ent muinsuskaitses selgus, et linn ja notar ei olnud ostjat hoiatanud muinsuskaitseala laienemisega seotud kitsendustest.

Pärnu maakohus tunnistas Herderi lepingust taganemise õigust ja mõistis linnalt välja 2,8 miljonit eurot. Tallinna ringkonnakohus otsustas maakohtu otsuse tühistada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles