Täna saab poes veresuhkrut mõõta

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veresuhkru mõõtmise aparaadid.
Veresuhkru mõõtmise aparaadid. Foto: Margus Ansu / Postimees

Tartu ülikooli arstiteaduskonna üliõpilased mõõdavad täna õhtul Pärnu Selverites kõigi soovijate veresuhkrutaset.

Heategevusfond SA Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefond ja ravimifirma Sanofi korraldavad diabeedipäeva raames täna õhtul kella viiest seitsmeni tasuta veresuhkrumõõtmise kogu Eestis.

Kampaania eesmärk on pöörata tähelepanu suhkurtõvele ehk diabeedile ja panna inimesi senisest rohkem mõtlema oma tervisele. “Juhusliku veresuhkrukontrolliga on võimalik see raske krooniline haigus õigel ajal avastada ja alustada ravi,” tõi Sanofi diabeedi valdkonna juht Ivi Sonn välja veresuhkru kontrollimise vajalikkuse.

Oma veresuhkru taset tasub mõõtma minna isegi siis, kui ei oska endal diabeeti kahtlustadagi, sest haiguse algstaadiumis ei pruugi mingeid sümptomeid olla ja diabeedi õigeaegne avastamine aitab vältida näiteks selliseid hilisemaid tüsistusi nagu südamelihase infarkt ja insult.

Protseduur on väga lihtne, verd võetakse näpu otsast ja see võtab vaid mõne sekundi.

Üldiselt soovitatakse enne vereandmist kaks tundi mitte süüa. “Tegelikult pole reeglit, et ilmtingimata peab tulema söömata ja joomata,” selgitas Sonn. “On olemas vastavad piirväärtused nii tühja kõhu veresuhkru kui vahetult pärast sööki mõõdetud veresuhkru jaoks.”

Kohapeal on võimalik täita diabeediriski testi, kus saab hinnata oma riskitegureid. Arstitudengid aitavad ka otsustada, kas on vaja lisakontrolli.

Mullu toimunud samasugusel üritusel käis kogu Eestis end kontrollimas üle 4000 inimese ja mittediabeetikutest avastati 108 inimesel kõrgenenud veresuhkrutase, mis võib viidata suhkurtõvele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles