Kui rahakraanid avada uutele väljakutsetele

, MTÜ Pärnumaa Rannakalurite Esindus juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu saal.
Riigikogu saal. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Maavärinaid meil ei toimu kuid õhustikus on tunda tugevat uute tuulte puhumist ja häälitsusi,mis lausa kiljuvad muutuste järele. Riik ja rahvas on jõudnud uude ajajärku. Kõik me käitume ja elame teisiti kui veel mõni aeg  tagasi oli. Järjest enam langeb riikide valitsuste õlgadele koormat, mis paneb tõsiselt pingutama, et lahendusi leida.

Lugedes hea kollegi kirjutist,”Oravaratta võti asub Kadriorus” võis mu nägu kõrvaltvaataja nähes pikaks venida, sest nii paljudes peatükkides kui tema seal välja tõi, muuta Põhiseadust, - kas seda ei ole liiga palju ja veel piiratud aja jooksul, ühele valitsusele.

Ei, seda tundub olema võimatu täita. Seetõttu tahangi lisada omalt poolt ühe mõttearenduse, mida võiks kaaluda. Nagu peaminister aasta algul kuulutas, et temast jääb valitsusjuhi tool peagi tühjaks, tundus see üleskutsena uutele jõududele. Kõik erakonnad on ühel või teisel viisil arvamusi ja seisukohti avaldanud, kuid rahvas ei taha kuidagi omaks võtta kõrgelt Toompealt tulevaid manitsusi. Erakondade kartellikokkuleppe traagelniidid kriibivad silma, mis sundis ka haritud ja õppivat noorteseltskonda valjult protesti avaldama, nii Tallinnas kui Tartus. Neile sekundeerivad ja esinevad sõnavõttudega professorid-arvamusliidrid.

Nagu kuuleme vajadusest määratleda omavalitsustes kindlad mängureeglid, oleks ka tulevasele valitsusele, kui kõrgema poliitilise võimu kandjale, kehtestada selge tegevusjuhis koos vastutuse võtmisega, selmet kogu varanduse konfiskeerimiseni. See välistaks võimaluse mingi äraspidise loogika alusel juhtivale kohale trügida küsitavate ambitsioonidega noorpoliitikutele, kel vaja veel elukogemust ammutada.

Ja võimuloleku aeg peaks piirduma ühe ametiajaga ja ametikohast tuleneva töö tasu oleks ministritel vahemikus 7-8 tuhat eurot ning peaministril 10 000 eurot. Kergem on ju 4000 palgaga vegeteerida ja miskit vastutust kellegi ees kandmata. Muidugi pingetaluvus paneb inimvõimed selle aja jooksul korduvalt proovile, kuid kui oled nõustunud missiooni täitma, siis pead ka magades ja ärkvel olles ühtviisi seisma ja tegutsema ülla eesmärgi nimel, parandada rahva elujärge - arendada riigi majandust konkurentsivõimelisemaks. Ja et me riik püsima jääks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles