Pärnu linn hakkab Kalevi staadioni projekteerima

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Kalevi staadion.
Pärnu Kalevi staadion. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Pärnu järgmise aasta eelarve projektis on Kalevi staadioni uuendamiseks 750 000 eurot, linnapea Toomas Kivimägi sõnade kohaselt algab staadioni ehitamine ilmselt 2015. aastal.

Riik on Kalevi staadioni kordategemist lubanud toetada poole miljoni euroga. Lisades sellele 250 000, on Pärnu tuleva aasta eelarve projekti kirjutatud staadioni projekteerimiseks 750 000 eurot. Nii suur summa ainuüksi projekteerimiseks tekitas osas volikogu liikmetes imestust ja volikogu liige Peeter Saunpere tundis huvi, mida projekteerima hakatakse ja kuidas uut staadioni hallatakse.

“Ma olen kaks korda sellest ühele mehele rääkinud, tuleb kolmandat korda rääkida,” alustas Kivimägi volikogu istungil rahvaesindajaga suhtlemist. Linnapea sõnutsi saab staadionil olema kaks põhifunktsiooni: kergejõustik ja jalgpall. Kuna mõlemad staadionid pole linnale jõukohased, on üritatud spordialasid staadionile paigutada nii, et väljakud vastaksid minimaalsetele rahvusvahelistele nõuetele.

Linnapea võrdles uut Kalevi staadioni Tallinna Kadrioru, Tartu Tamme ja Rakvere staadioniga ning prognoosis, et selle maksumuseks kujuneb kolm–neli miljonit eurot. Linnal seda raha pole, aga kui Euroopa Liidu (EL) järgmisel rahastamisperioodil toetust õnnestub saada, võiks staadioni ehitamisega 2015. aastal alustada.

Seni on linn ärimehi peibutanud, et nad saavad ranna rajooni ligi 100toalise hotelli, kui annavad staadioni ehitamiseks kaks miljonit eurot. “1,1 miljonit erainvestorilt on minu arvates liiga väike summa, peaks olema kaks miljonit spordiossa,” kirjeldas Kivimägi linnavalitsuse ootusi.

Ärimeest, kes linnale kaks miljonit oleks valmis andma, pole leitud. Seetõttu on Kivimägi loobumas plaanist ehitada staadioni äärde 100 toaga hotell ja näeb juhul, kui linn ja riik staadioni uuendavad, seal vaid umbes 20 toaga sportlaste majutust.

Saunperele ei meeldinud, et eelarvesse planeeritakse 750 000 eurot ja siis jääb staadion ELi toetust ootama. “Kui hakkame midagi tegema, peaks olema teada skeem, mida ja kuidas tehakse ja kuidas seda hiljem majandatakse,” rääkis ta. Saunpere meenutas, et 750 000 eurot on suur raha ja selle eest saaks ehitada näiteks uue matusemaja koos krematooriumiga.

“Võrrelda neid kahte asja on jabur,” leidis Kivimägi. Tema hinnangul on staadion hulga vajalikum ja selle uuendamisega on võimalik edasi liikuda etapikaupa.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles