Varbla kirikule kingiti uus tornirist

Silja Joon
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lea Lehis näitab ajahambast puretud vana puuristi, mis katuselt alla sadas.
Lea Lehis näitab ajahambast puretud vana puuristi, mis katuselt alla sadas. Foto: Ants Liigus

Varbla kogudus on õnnelik, et kirikule kingiti uus rist, sest vana oli mäda ja kukkus torni otsast alla.

Kuus aastat tagasi kukkus Varbla kiriku katuselt alla üle sajandi vana plekiga üle löödud puitrist ja kogu selle aja oli kiriku katus ristita. Nüüd kinkisid Varbla valla elanikud Heino ja Marika Sabiin kirikule uue risti, teatas Varbla koguduse juhatuse esimees Lea Lehis. Sabiinid on ettevõtjad, kes esindavad AS Varbla Puhkeküla.

“Meie kogudusel poleks olnud raha uue risti tellimiseks. See on korralik rist, mis peab vastu aastaid, ja me oleme Sabiinidele selle kingituse eest väga-väga tänulikud,” lausus Lehis.

Vana rist oli ürikute kohaselt kirikutorni tipus alates 1898. aastast ja selle jalg on mitmest kohast püssikuuliga läbi lastud, seda on näha nädalaid tagasi tehtud fotolgi.

Varbla Urbanuse luteri kirik on ehitatud 1858. aastal, selle interjöör on rikkalik ja rannarootsi kirikute stiilis, kiriku lagi meenutab kummuli keeratud paati.

Kirik on pühendatud märter Urbanusele, kelle järgi on Eesti rahvakalendris 25. mail urbanipäev, mis oli lina- ja kaerakülvi algusaeg, aga üldiselt vähetuntud püha. Lehise sõnade kohaselt viitab kiriku nimi ürikutele tuginedes, et juba enne 1535. aastat tegutses Varblas katoliku kogudus, reformatsiooni järel jätkas seal tegevust luteri kogudus. Vana puukirik asunud seal, kus praegu paikneb küüditatute mälestuskivi. Juttude järgi sai hoone mingis sõjas viga ja kukkus 18. sajandi esimesel poolel ühel päeval kokku. Vanast kirikust on tallel hõbekarikas ja leivataldrik.

Uus kirik ehitati praegusesse asukohta 1858. aastal, see oli väiksem. 1898. aastal algasid tööd, mille käigus hoone ehitati suuremaks ja pikemaks. Sellest ajast oli torni tipus ristki.

Varbla kogudusel on 300 liiget ja kirikuõpetaja on Lembit Tamsalu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles