Prokurör nõudis ärimees Elmar Lepale tingimisi vangistust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Garri Suuk (vasakult äärmine) ja Elmar Lepp (paremalt äärmine) koos kaitsjatega kohtusaalis.
Garri Suuk (vasakult äärmine) ja Elmar Lepp (paremalt äärmine) koos kaitsjatega kohtusaalis. Foto: Ants Liigus

Usalduse kuritarvitamises süüdistatava pankrotistunud ärimehe Elmar Lepa ja tema firma kunagise juhi Garri Suugi kohtuprotsess jõudis Pärnu maakohtus kohtuvaidlusteni, mille käigus nõudis prokurör süüalustele tingimisi vangistust.

Süüdistaja hinnangul on nii Lepa kui ka Suugi süü tõendatud ja kohus peaks neile määrama kahe ja poole aasta pikkuse tingimisi vangistuse kolmeaastase katseajaga. Ühtlasi nõudis prokurör, et kohtualused peaksid tsiviilhagid hüvitama katseajal. Kohtualuste kaitsjad leidsid seevastu, et kohus peaks langetama õigeksmõistva otsuse.

Kohus kuulutab lahendi järgmise aasta 7. jaanuaril.

Lääne ringkonnaprokuratuur süüdistab Suuki ja Leppa selles, et olles ühe aktsiaseltsi juhatuse ja nõukogu liikmed sõlmisid nad 2007. aastal äriühingu nimel laenulepingu osaühinguga, mille juhatuse liige oli Lepp. Laenulepingut sõlmides rikkusid Suuk ja Lepp ASi põhikirja mitmeid punkte ning äriseadustiku sätteid, mille kohaselt oleks sellise tehingu jaoks olnud vajalik ettevõtte nõukogu nõusolek. Sellise tegevuse tulemusel kanti ilma õigusliku aluseta ASi pangakontolt OÜle 5 000 000 krooni.

Kuna laen jäi lepingus sätestatud tähtajaks tasumata, tekitasid Suuk ja Lepp õigusliku aluseta ning teiste nõukogu liikmete teadmata sõlmitud laenulepinguga ja selle alusel tehtud rahaliste ülekannetega ASile olulise varalise kahju. Sellise tegevusega kuritarvitasid Suuk ja Lepp usaldust ehk kasutasid ebaseaduslikult teise isiku vara ning ei järginud kohustust kaitsta teise isiku huve, tekitades nii suure varalise kahju.

Ajakirjanduses on varem avaldatud, et prokuratuurile esitas kriminaalmenetluse algatamiseks avalduse Hans H. Luige osaühing Minigert. Luik oli pannud kaks miljonit krooni ettevõtmisse ehitada Suur-Sepa 13 kinnistul kõrguvast veetornist korterelamu, kuid paraku jäi Lepa ja Suugi mõjuvõimust ehitusloa saamiseks väheks, sest naabrid asusid võitlema liiga suure kõrvalmaja vastu.

2007. aastal, kui pangad olid meeleldi valmis kinnisvaraarendust finantseerima, tekkis Lepal mõte kasutada viit miljonit krooni korterelamu ehitamiseks laenatud raha oma kaubakeskuse laiendamiseks, kirjutas Pärnu Postimees 2009. aasta sügisel. Hiljem OÜ Lepa Kaubakeskus ning kinnisvaraarendusfirma SuurSepa Arenduse AS pankrotistusid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles