Kes vastutab kaevust leitud mehe surma eest?

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Surmakaev asub Pärnu linnavalitsusele kuuluva Väike-Posti 8a hoone nurgataguse trepi mademel.
Surmakaev asub Pärnu linnavalitsusele kuuluva Väike-Posti 8a hoone nurgataguse trepi mademel. Foto: Ants Liigus

Kuidas sattus kaks nädalat kadunud olnud mees Pärnu linnavalitsusele kuuluva Väike-Posti 8a mahajäetud hoone trepimademel asuvasse settekaevu, kust ta üleeile surnult leiti? Sellele küsimusele peab vastuse andma politseis alustatud kriminaaljuurdlus, mida alustati karistusseadustiku paragrahvi järgi, mis käsitleb surma põhjustamist ettevaatamatusest.

Tegemist on igapäevastest käiguteedest kõrvale jääva kohaga, kuhu möödujal üldjuhul asja olla ei tohiks. Seega on enam kui kummaline, miks 43aastane Sergei, kelle leidmiseks palus politsei abi eelmisel neljapäeval, mitme meetri sügavusest settekaevust elutuna leiti.

Umbes 70sentimeetrise avaga kaev asub ligi kolme meetri kõrgusel trepimademel. Trepikoja uks on puitplaadiga tugevalt kinni löödud.

Et surnuna leitud mehel väliseid vägivallamärke ei tuvastatud ja oletada võib traagilist õnnetust, pöördub küsiv pilk hoone omaniku Pärnu linnavalitsuse poole.

Pärnu linnavalitsuse avalike suhete juhi Maria Muraka teatel on linn püüdnud tühjana seisvat hoonet kõrvaliste isikute ees suletuna hoida, kuid ikka muugitakse kinnilöödud uksed-aknad aeg-ajalt lahti ja tungitakse majja või eemaldatakse hoone juures kaevudelt katteid.

Pärnu Postimees kirjutas Väike-Posti tänava surmakaevust mullu mais. Pärast seda on linnavalitsuse töötajad käinud seda katmas kolm korda „Viimati käidi 8. novembril,“ kinnitas Murakas.

Pärnu linnavalitsuse majandusosakonna tehnovõrkude peaspetsialist Jaan Põlma ütles, et sulges pärast viimati tulnud teadet Väike-Posti 8a juures üle-eelmisel neljapäeval kolm kaevu. „Katsin tuletõrjeredeli all asunud drenaažikaevud majast leitud käepäraste vahendite – vineeruste ja kividega. Seda kaevu, kus surnud mees oli, ma ei leidnudki, sest seda trasside plaani peal ei olnud ja ise ma seda otsida ei osanud,“ selgitas ta.

Põlma jutu järgi astuvad majandusosakonna töötajad kõnealuse hoone juurest läbi iga kuu, veendumaks, et maja oleks võõrastele suletud. Samuti reageeritakse linnakodanike teadetele, kes lõhkumistest teatavad. „Olen ise käinud seal lugematu arv kordi. Vajadusel lööme uksed-aknad kinni ja katame kaevud,“ ütles Põlma, kelle andmeil on konkreetsel kinnistul 13 suuremat või väiksemat kaevu.

Tehnovõrkude peaspetsialisti sõnade kohaselt on Väike-Posti tänaval nagu mujal linnaski püütud kaeve katta käepäraste vahendite, nagu uste, kivide, torude või kõnnitee äärekividega.

„Ma ei oska öelda, miks, aga katted, millele hakkab ühe või kahe inimese jõud peale, tõstetakse tihtilugu kõrvale,“ märkis Põlma. „Võib-olla loodetakse kaevust metalli leida.“

Majandusosakonna ametniku sõnutsi antakse lahtistest laevudest teada teistelegi torustike ja kommunikatsioonide omanikele, kel palutakse need sulgeda.

Spetsiaalselt ükski linnavalitsuse töötajatest kaeve kontrollimas ei käi. „See on kõrvaltöö, meil ei jätku inimressurssi. Kontrollime neid möödaminnes,“ selgitas Põlma.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles