Juhtkiri: Riigimasina hing

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Paari päeva eest toimunud presidendi mõttekoja ja sihtasutuse Eesti Koostöö Kogu kärajatel “Millist Eestit jõuame üleval pidada?” sõnastas president Toomas Hendrik Ilves selgelt tõsiasja, mis on kõrgemal nii parteipoliitikast kui viimasel ajal väga sagedasti viidatud vaenamisest.

“Meil vist pole muud valikut, kui vaadata ausalt otsa nendele asjadele, milleks me võimelised oleme ja milleks me pole. Peame seda tegema ühe kindla ja selge eesmärgiga, et siin meie oma Eesti riigis oleks võimalik elada ja hästi hakkama saada ka 30 aasta pärast,” teatas president. Ega lihtsamalt riigi eesmärki sõnastada annagi. Kui, siis “meil vist pole muud valikut” asemel “meil pole muud valikut”.

Sellest kokkuvõtlikust lõigust lähtudes saab mõtestada ja eesmärgistada väga paljusid tegevusi, arengusuundi ja kavu. Võtkem näiteks omavalitsuste ühinemine ja kavandatav riigireform. Nende eesmärk ei ole ega saagi olla reform iseenesest, vaid ainult see, et kodanikel oleks võimalik Eestis elada ja hakkama saada nii praegu kui mitmekümne aasta pärast.

Kindlat sõna on vähe kõlanud, regionaalminister Siim Kiisler püüab parimat, otsib kompromisse, kuid Reformierakonna toeta ei suuda ta suurt midagi. Reformierakonna soov riigireformiga venitada võib hoopis olla seotud järgmiste presidendivalimiste valijameeste kogu moodustamise ja Siim Kallase isikuga. Mine tea, ehk ongi, aga riigi ja rahva heaolusse ja kestlikkusse ei puutu see kuidagi.

Meeldivalt sirgjoonelise arvamuse riigireformi ja kohalike omavalitsuste seisu kohta esitas Koonga vallavanem Andres Hirvela: “Keskvõim on nööri meie kaela ümber pingule tõmmanud ja nüüd käib sihitu tõmblemine: joonistame ainult piire. Tuleks teha üks suur Eesti vald ja asi vask.” Igati sire lausung. Ilves juhtis kärajatel tähelepanu, et riigimasinalgi on hing, mille eest tuleb hoolt kanda. Kuulates näiteks Hirvelat, järeldub, et selle hinge eest hoole kandmine on küll unarusse jäänud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles