Murumunamaja valmimiseni jääb pool aastat

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suveks kerkib Pärnu kõrgeim põndak, mille muru katab keskkonnahariduskeskuse hoonet.
Suveks kerkib Pärnu kõrgeim põndak, mille muru katab keskkonnahariduskeskuse hoonet. Foto: Ants Liigus

Pärnusse Tammsaare puiestee 57 ehitatakse keskkonnahariduskeskuse hoonet, mille katusel peaks tuleva aasta juuniks kasvama kukeharjamuru. Maja hakkab eemalt paistma künkana, kortermajade aknaisse aga nagu mägikarjamaa nõlv.

Maja tellija on Pärnumaa omavalitsuste liit (POL).

Pärnu linnavalitsus osaleb hoone rajamisel partnerina, kuigi ehituse rahastamises kuulub linnale oluliselt suurem tükk kui omavalitsuste liidule.

Pärnu linna osalus on keskkonnakeskuse projektijuhi, POLi juhatuse esimehe Eeri Tammiku kinnitust mööda 340 137 eurot, POLi osa on 93 911 euro suurune. “Omaosalused on mõnevõrra muutunud, kuna nüüd on siia arvestatud eri liitumistasud,” täpsustas Tammik.

Lõviosa maja valmimise rahast – 3,6 miljonit eurot – on eraldanud keskkonnainvesteeringute keskus Euroopa Liidu regionaalarengu fondist.

Ehitustööd algasid tänavu juulis mullatöödega. Praeguseks on valatud hoonet toetavad vaiad ja lõpetatud vundamendi betoonimine. Paigaldatud on maa-alused kommunikatsioonid.

Juba hakkab kerkima üks maja seintest, mis pole ristkülik, vaid kaarjas kolmnurk, andes aimu hoone künkakujulisest arhitektuursest vormist.

“Ehitus on kulgenud graafiku järgi,” sõnas Tammik. “Müüritööde käigus hakkavad ehitajad tööle kahes vahetuses.”

Projektijuht lubas, et tavalisest pikemad ehituspäevad kortermajade tihedas Mai elurajoonis ei häiri lähikonna elanike und. “Kõik tehakse vastavalt Pärnu linna avaliku korra eeskirjale,” kinnitas ta.

Eeskirja kohaselt kestab Pärnus öörahu mai lõpuni 23–7 ja sealt 1. septembrini 24–6, kui müra lubatakse ainult avariiremontideks ja öisteks üritusteks uusaastaööl ja jaanilaupäeval.

Maja peab lepingu järgi valmima 19. juunil 2013, misjärel algab kolimine. Ehituse peatöövõtja on Riverside OÜ, projekteerija Salto Arhitektuuribüroo OÜ.

Maja ehitusse on kaasatud Pärnu loodus- ja tehnikamaja õpetajad. Kooli direktori Kaire Narva ütlust mööda komplekteeritakse praegu topiste kollektsiooni, kust ei puudu haruldaste loomade näidisedki, uuendatakse kivimi- ja putukakogu.

“Kahjuks ei tule uude majja veel teleskoopi, kuna tegu on väga kalli asjaga, kuid sinna ehitatakse koht, kuhu teleskoop panna, kui selle saame,” tunnistas Narva. “Samuti jäävad ära päikesepatareid hoone katusel.”

Murumuna kuju majale ikkagi antakse.

Pärnumaa keskkonnahariduskeskus peaks avatama pidulikult 2013. aasta septembris, kui ruumid on sisustatud ja personal valmis vastu võtma õpilaste kõrval huvilisi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles