Kaitseliitlaste suurõppust ilmaolud ei seganud

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnumaal kaitseliidu õppusel osalenud riigikaitsjad hindasid talvist ilma paremaks kui porilompe. Keerulised olud ei seganud õhuväelasigi.
Pärnumaal kaitseliidu õppusel osalenud riigikaitsjad hindasid talvist ilma paremaks kui porilompe. Keerulised olud ei seganud õhuväelasigi. Foto: Ants Liigus

Nädalavahetusel müttas Pärnumaal Sindi ja Tori kandi lumistes metsades ja külapõldudel tuhatkond riigikaitsjat, kes osalesid Kaitseliidu suurõppusel „Orkaan“. Kaitseliitlased nimetasid õppust huvitavaks ja intensiivseks.

Õppuse legendi järgi lähenes vastane kirdest Paide maantee joonel edela suunas, püüdes välja jõuda Kaitseliidu Pärnumaa maleva tagalakeskusesse Eametsas. Kaitsjate ülesanne oli vastast Selja ja Sindi vahel viivituslahingutega tõkestada.

Kaotajat polnud

“Õppus on korda läinud, sest täitsime oma plaani. Kuigi õppus toimub tinglikult kahe poole vastasseisus, siis kaotajat pole, sest asjade käik on varem kavandatud ja eesmärk ei ole vaadata, kes võidab, vaid sõdurioskuste lihvimine ja täiustamine,“ selgitas õppuse üldjuht Erik Reinhold.

Mees märkis, et kuigi üldjoontes läks kõik kavakohaselt, oli taktikas väikesi ümbermängimisi. „Näiteks sattusid saarlased rünnakutuhinasse ja võtsid enda valdusesse Sindi raudteesilla, mille nad plaani järgi pidanuks vallutama alles järgmisel hommikul. See tõi kaasa vajaduse teha õppuse taktikalises plaanis kiiresti korrektiivid, aga saime uudse olukorra ära kasutada kui õppetunni: nii saarlastele kui teistele,“ selgitas ta. Lisades: „Eriti rõõmustav oli tsiviilisikute - sõjalise poole koostöö, sest me ei saanud kogu õppuse vältel mitte ühtegi pretensiooni kohalikelt elanikelt.“

Õppusel aset leinud vahejuhtumitest kõneldes olid kaitseliitlased kidakeelsed, viidates, et vaenlanegi loeb ajalehte.

Paari sõjakavalust, mis pärit justkui Hollywoodi filmist, nõustus õppustel teavitustööd teinud Liivi Reinhold siiski vahendama.

Nimelt toetas kirdest lähenevat vastast sel korral õhuvägi ning kopteri vaatlus- ja luurelennud tekitasid kaitsjatele palju peavalu. „Nii saadeti kopteripiloodi jutule tsiviilriietuses tütarlaps, kes piloodi majutuskohast välja meelitas, et Pärnu kaitseliitlased saaksid ta röövida ja ennast tüütutest luurelendudest vabastada,“ rääkis Liivi Reinhold. „Või teine juhtum, kui pärnakad vastase õhudessandile järele visatud varustuse suitsukattesse peitsid ja kokku korjasid, jättes dessandiga alla hüpanud vastased metsa vahele ilma varustuseta.“

Nädalavahetuse ilmaolusid kommenteerides märkis teavitaja, et kaitseliitlase vaatevinklist oli ilm väga ilus. „Mõni külmakraad ja lumi on väljas sõdimiseks, aga olmekski palju mõnusam kui näiteks paar plusskraadi, porine maa ja vihm,“ sõnas ta. „Kaitseliitlane peabki olema valmis täitma oma ülesandeid ekstreemsetes ilmaoludes ja selleks on meil vastav varustus.“

Liivi Reinhold tõdes, et ennustatud lumesajud ja -tormid jõudsid küll kohale ja panid korraldajaid muretsema plaanitud õhuväe osaluse üle. „Aga positiivse üllatusena ei seganud keerulised olud isegi õhuväelasi, nemadki olid rivis ja tegid kõik, mis vaja, ja just siis, kui vaja. See oli väga julgustav kogemus,“ märkis ta.

Samuti sattus mõni kaitseliitlane Soomes lumevangi ega jõudnud õigeks ajaks õppusele, mõni pidi jääma koduvalda appi teid lumest puhastama.

Mõni vigastus

Arusaadavalt tuleb nii suure hulga inimestega väliõppusel ette terviseprobleeme ja vigastusi, kuid palve peale neid juhtumeid täpsustada viitasid kaitseliitlased andmekaitseseadusele. „Ühtegi relvade või imitatsioonivahenditega seotud vigastust õppusel ette ei tulnud,“ kinnitas Liivi Reinhold, kelle jutu järgi võiks väliõppuse füüsilist pingutust võrrelda spordivõistlusega, kus adrenaliin on laes, kuid olud keerulisemad kui näiteks jõusaalis.

Päris ilma vigastusteta õppus ei möödunud ja kokku toodi eri tervisemurede tõttu õppuse tsoonist välja kümme inimest. „Mõningaid traumasid tuleb ikka ette,“ nentis Liivi Reinhold.

Kogu õppuse vältel oli iga üksuse juures raadiosaatjaga vahekohtunik, kes vajadusest abi järele kohe teada andis. “Orkaani” alal oli valves kolm kiirabiautot meeskondadega, see võimaldas külmetanud, kurnatud või end vigastanud kaitseliitlastele kiiresti abi anda.

Läti vabatahtliku riigikaitseorganisatsiooni Zemessardzega on Kaitseliidu Pärnumaa malev juba pikka aega tihedat ja sõbralikku koostööd teinud. Sel õppusel imiteerisiti olukorda, kus vaenlase eest kodumaakonda kaitsnud Pärnumaa kaitseliitlastele tulid appi liitlased Lätist.

Sõsarorganisatsioon osales rühmasuuruse üksusega ja jäi õppusega väga rahule. Lätlaste üksusega kaasas käinud vahekohtunikulgi jagus lõunanaabrite kohta kiidusõnu.

Tänavune Kaitseliidu Saaremaa, Lääne ja Pärnumaa maleva ühine suurõppus „Orkaan“ oli järjekorras seitsmes. Möödunud aastal võõrustas osalejaid Saaremaa, järgmisel aastal toimub „Orkaan“ Läänemaal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles