Seltsid tähistavad Soome iseseisvuspäeva ühiselt

, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ainukese välisriigi esindajana resideerib Pärnus Soome aukonsul, Pomarfini juht Jarno Fonsén.
Ainukese välisriigi esindajana resideerib Pärnus Soome aukonsul, Pomarfini juht Jarno Fonsén. Foto: Ants Liigus

Neljapäeval, Soome iseseisvuspäeval tuleb Pärnuski mitu üritust: kontsertaktus raekojas, liputseremoonia Estonias, filmiõhtu raamatukogus, kokkusaamine Raeküla Vanakooli keskuses.

Et Pärnus tegutseb kolm seltsi, mis Soomega üht- või teistviisi seotud, otsustasid Pärnu ingerisoome, Pärnu Soome ja Pärnu Vaasa selts seljad kokku panna ja Soome Vabariigi 95. aastapäeva koos tähistada. Nendega liitus Pärnu linnavalitsus, sest on ju Pärnu vanim sõpruslinn just Soome läänerannikul asuv Vaasa. Oma riigi aastapäeva tulevad Pärnusse koos siinse Vaasa seltsiga tähistama Vaasa Pärnu seltsi kauane esimees Raimo Vahtera ja juhatuse liige Pauli Niemi.

“Soome iseseisvuspäeva aktusele ja Pärnu Kunstide maja noorte kontserdile on oodatud kõik Soomest ja soomlastest lugu pidavad inimesed,” rõhutas Pärnu ingerisoome seltsi esimees Hillar Talvik.

Pärnu ingerisoome ja Vaasa selts on siin aastakümneid tegutsenud, kuid pole ühiselt palju korraldanud. “Nüüd tegi Pärnu Vaasa seltsi juhatus ettepaneku omavahel tuttavaks saada ja koostööd tihendada,” rääkis Talvik, kes aktuse järel kahe seltsi liikmeid ingerisoomlaste majas võõrustab.

Pärnu Soome selts, mis ühendab põhiliselt rahvuskaaslasi ja on pisut üle aasta koos käinud, jätkab oma riigi pidupäeva tähistamist enda majas, aga on lubanud Soome seltsi aseesimehe Erkki Asiala kinnitusel siinseid seltse võõrustada Eesti riigi pidupäeval veebruaris.

Taastusravikeskus Estonia on Soome iseseisvuspäeva alati tähistanud lipuheiskamisega oma maja ees. Nii tänavugi. “Juhatame pidupäeva siin puhkavatele soomlastele traditsiooniliselt tavalisest pidulikumalt sisse: heiskame lipu, pakume hommikusöögiks verimakkara’t (verivorsti) pohlamoosiga ja muusikalist külakosti toovad meilegi Kunstide maja noored,” rääkis Estonia turundus- ja müügijuht Angelika Raid.

Piia Karro Raeküla Vanakooli keskusest andis teada, et nemad seavad pidupäeval kokku Soome ajalugu tutvustava infostendi ja õhtul koguneb Pärnu Y-klubi, mis tegutseb rahvusvahelise heategevusorganisatsiooni Y’s Men International Finland-Baltic regioonis, jutuks tuleb soome keel ja kultuur.

Päev varem, 5. detsembril linastub tasuta Pärnu keskraamatukogu suures saalis Soome režissööri Mika Kaurismäki film “Vennakesed” (“Veljekset”). Film on soome keeles ingliskeelsete subtiitritega ja toodud Pärnusse koostöös Soome suursaatkonnaga Tallinnas.

“Vennaksed” on satiiriline lugu kolme venna kohtumisest oma isaga. Tegemist on mängufilmiga, mis oma stiililt meenutab veidi Kaurismäki eelmist mängufilmi „Kolm tarka meest“ (2008). „Vennasteski“ näeb tugevat näitlejatööd, mis võimaldab luua täpse ja tundliku psühholoogilise portree tänapäeval üha enam levinud peremudelist – lastest, kellel on sama isa, ent erinev ema.

Raamatukogus asub nüüd Vaasa infonurk, mis enne oli turismiinfo keskuses, ja kust leiab teavet Pärnu sõpruslinna Vaasa kohta, seegi avatakse neljapäeva keskpäeval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles