Üliõpilased on hädas õppemaksu ja elamiskulude tasumisega

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti üliõpilaskondade liidu (EÜL) küsitlus näitab, et aina rohkem õpilasi muretseb oma majandusliku olukorra pärast.


Riigieelarvevälistel (REV) kohtadel õppijatest nimetas oma kõige tähtsama sissetulekuallikana palka pool vastanutest ja tähtsuselt teisena toetust partnerilt/perelt 41 protsenti küsitluses osalenuist. Õppelaenu on REV-kohal õppijatest võtnud 54 protsenti.



Pea kolmandik üliõpilastest, kes maksavad oma õpingute eest, on sattunud viimase kuue kuu jooksul raskustesse õppemaksu tasumisel ja veerand vastanutest eluasemega seotud kulude eest maksmisel.



Kui veel pool aastat tagasi hindas 78 protsenti REV-kohal õppijatest oma majanduslikku olukorda heaks või väga heaks, siis nüüd on oma majandusliku seisuga rahul 37 protsenti vastanutest.



„Uuringust selgus, et REV-kohtadel õpivad pigem kehvema sotsiaalmajandusliku taustaga noored, kes toimetuleku eesmärgil on sunnitud tööl käima,“ ütles EÜLi juhatuse esimees Joonas Pärenson.



Küsitluses osalenud tasulistel kohtadel õppijatest veerand maksab õppemaksu kuni 25 000 krooni aastas, poolel jääb õppemaks 25 000 – 30 000 krooni vahele ja viiendik vastanutest maksab oma õpingute eest 30 000 – 47 000 krooni aastas.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles