Raeküla õpilased valmistasid jõulukaunistusi

, õpetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raeküla koolis oli oodatud päev, kui jõulueelset tegevust jagus kaheksasse töötuppa.
Raeküla koolis oli oodatud päev, kui jõulueelset tegevust jagus kaheksasse töötuppa. Foto: Erakogu

Reedel, 7. detsembril kogunesid kõik Raeküla kooli 1.–5. klasside lapsed jälle meie algklasside majja, et lasta näppudel nobedasti käia ja valmistada vahvaid jõulukaunistusi.

Selline meisterdamine on Raekülas juba pikaajaline traditsioon, aga ideed ja tööd on alati uued ja huvitavad. Selle nimel hakkavad klassiõpetajad juba varakult mõtlema, mida uut ja põnevat lastele õpetada. Tänavu oli talvetaat meile saatnud mõnusa lumesajuse ilma ja vaatamata sellele, et jõuludeni on veel mitu nädalat aega, valdas kõiki osalejaid tõeline jõulutunne. Klassides mängis tasane jõulumeloodia, akna taga langesid lumeräitsakad ja laual olid piparkoogid.

Pakkusime lastele võimaluse meisterdada kaheksas töötoas. Piret Oitsalu õpetas valmistama vahvaid rohe-punaseid jõulupärgi, mida sai kaunistada vastavalt fantaasiale tähekeste, lumeräitsakate ja sädelusega. Kunstiõpetaja Agne Jepiselgi töötoas valmistati  jõulukaarte ja pisut kogenumaid meistreid ootasid fliisitükid ja niit-nõel. Laste näppude all valmisid uhked kuuseehted.

Kaja Salumäe töötoast väljusid lapsed lainepapist valmistatud lõbusate öökullidega, kõigil uudishimulikud särasilmad ja targad näod peas. Lapsevanem Liilit Lemmergas õpetas huvilistele, kuidas valmistada emadele imelisi villast kõrvarõngaid. Nii mõnigi tüdruk tegi endale uued ehted.

Kersti Koppel ja Tiia Vestli juhendasid erikujuliste auguraudade abil jõulukaartide meisterdamist. Lapsed lasid oma fantaasial käia ja kaardid tulid välja nagu tõelised kunstiteosed. Olles näinud ja õppinud kaartide valmistamist, jäävad Raeküla lastel sel aastal küll jõulukaardid poest ostmata.

Kersti Kirsipuu õpetas päkapikkude valmistamist. Nüüd on lastel oma päkapikud akendel piilumas ja meelde tuletamas, et jõulukuul tuleb eriti hea olla.

Kuigi sel aastal on talvetaat olnud lumega helde, sai õpetaja Kaja Lillipuu juhendamisel meisterdada lumehelbeid, mis toasoojuses ära ei sula ja mida saab aknale kaunistuseks või lausa kuusepuu otsa riputada. Terje Pink õpetas valmistama lihtsatest vahenditest jõuluingleid ja jõulutähti.

Lapsed, kes igal aastal ootavad meisterdamispäeva pikisilmi, olid rõõmsad ja nautisid päeva täiel rinnal. Kõik said rakendada oma loovust ja fantaasiat, andes õpetajate juhendamisel valmivatele jõukaunistustele oma näo ning viies jõulumeeleolu ja rõõmu koju kaasa kogu perele.

Selle päeva teeb eriliseks, et harjumuspärasest rollist on väljunud nii õpetajad kui ka lapsed. Laudade kohal toimetas üks suur sõbralik pere, kus kõik õppisid üksteiselt. Jätkuvalt rõõmustab lapsi kõige rohkem enda valmistaud ehe ja koju minnakse hõiskega: „Issi, vaata, mis ma täna ise tegin!“ Külg külje kõrval meisterdades õpetab vanem õpilane nooremat ja nii õpitaksegi üksteist aitama ja toetama.

Peale käsitöö pakuti sel päeval lastele võimalust kehalise kasvatuse õpetajate Liivi ja Age käe all võistelda spordis ning muusikaõpetajate Sirle ja Tiiu juhendamisel mängida lõbusaid laulu-tantsumänge.

Päeva lõpetas mõnus kringlisöömine. Oli vahva päev ja nüüd jääbki üle jõule oodata ja teha ettevalmistusi järgmise aasta meisterdamispäevaks, sest lapsed ootavad seda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles