Galerii: Aristarch Sinkeli maja külge kinnitati mälestustahvel

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile avati Pärnus Aia 6 maja seinal valgest marmorist mälestustahvel Eesti kirjanikule Aristarch Sinkelile.
Eile avati Pärnus Aia 6 maja seinal valgest marmorist mälestustahvel Eesti kirjanikule Aristarch Sinkelile. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Eile avati Pärnus Aia 6 maja seinal valgest marmorist mälestustahvel Eesti kirjanikule Aristarch Sinkelile, kes elas selles majas 45 aastat.

Tahvel avati tähistamaks pikka aega Pärnus elanud ja töötanud juristist kirjamehe 100. sünniaastapäeva.

Sinkelit tuntakse enam tema ajalooliste romaanide “Musta risti ikke all” (1956) ja “Mõõgaga mõõdetud maa” (1959) järgi. Tema ajaloolise triloogia kolmas raamat, “Lembitu” jäi pikkadeks aastateks trükivalgust ootama, kuni kirjaniku tütar Astra Jõgeva selle 2008. aastal avaldas.

Mälestustahvli mõtte algataja oli Arnold Anton, tahvli tellis Pärnu linnvalitsus ja valmistas skulptor Rait Pärg.

Sinkel sündis Virtsus, koolis käis Võrus, seejärel Tartu ülikoolis. Oma karjääri alul töötas ta juristina Tartus, Rakveres ja Hiiumaal, kuid alates 1942. aastast asus tööle ja elama Pärnusse, kus ta lõi oma kirjanduslikud teosed.

Mälestustahvli avamisel olid abilinnapea Jane Mets, kirjaniku tütar Astra Jõgeva, Arnold Anton, Rait Pärg ja grupp kirjaniku omaaegseid sõpru-tuttavaid ning tema loomingu austajaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles