Rein Kilk haaras Pärnu Sadamas ohjad

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ants Liigus

Poolte aktsiaseltsi Pärnu Sadam aktsiate omanik Rein Kilk haaras ettevõttes juhtohjad enda kätte: teist nädalat juhatab sadamat tema poeg Sander Kilk, senise juhatuse liikme Mati Einmanni tegevust uurib politsei.

Rein Kilgi väitel on ettevõtte ainus legitiimne juhatuse liige Sander Kilk. Einmanni volitused lõppesid äriregistri andmetel 24. mail, kuid Pärnu maakohtu kohtuniku Toomas Talviste 17. detsembri määruse alusel hoitakse Einmanni praegu veel äriregistri kaardil. Einmanni kommentaari olukorrale eile saada ei õnnestunud, tema mobiiltelefon oli välja lülitatud.

Einmannil oli viieaastane juhatuse liikme leping, mis lõppes kevadel. Väidetavalt pikendas nõukogu tema volitusi kevadel 2017. aastani, kuid selle otsuse õiguspärasuse on Kilk kahtluse alla seadnud. “Matil on volitused läbi, registrist saadeti kiri ka,” kinnitas Rein Kilk.

Töökoht otsiti läbi

AS Transcom on Pärnu Sadamas algatanud erikontrolli, et ettevõttes toimunust ülevaade saada. Transcomi avalduse alusel alustati Mati Einmanni suhtes kriminaalmenetlust ja 12. detsembril otsiti tema töökoht läbi.

Lääne ringkonnaprokuratuuri pressinõunik Annely Erm ütles, et kellelegi kahtlustuse esitamist ja selle sisu prokuratuur praegu ei avalikusta. “Menetlus on alles algstaadiumis. Prokuratuuril pole võimalik kommenteerida kahtlustatavaid ja kahtlustuse sisu. Kriminaalmenetlus on käimas, kuid see ei tähenda veel automaatselt, et ta on seotud ettevõttega,” rääkis Erm.

Kilk prokuratuurile esitatud kahtlust eile lähemalt ei selgitanud, öeldes, et tema ise pole avaldust teinud ja Transcomi advokaatide tegevust ta kirjeldada ei oska.

Eelmisel nädalal olid sadamas vastamisi turvafirmad G4S ja Skarabeus Julgestusteenistus. “Tulid mingid mehed serverit lahti ühendama. Skarabeus kui sadama turvafirma tagab sujuva töö ning vaatab, et midagi ei kaoks ja juurde ei tuleks,” kõneles Kilk.

Omandisuhe võib muutuda

29. novembril müüs poolte Pärnu Sadama aktsiate omanik AS A&O oma aktsiad AS Logman Investile. A&O kuulub Einmannile ja Juhan Pihelbule, Logman Invest eri firmade kaudu Tallinna Bekkeri sadama omanikule Endel Sifile.

Pärnu Sadama põhikirja järgi peavad omanikud aktsiate müügi korral teistele omanikele kolme päeva jooksul ostu-müügilepingu saatma, et need saaksid kaaluda ostueesõiguse kasutamist. Einmann ja Pihelbu Kilgile lepingut saatnud ei ole ja seega on teoreetiliselt võimalik, et Kilk kõik AS Pärnu Sadama aktsiad endale ostab. Samuti võib Kilk oma aktsiad Sifile müüa ja teistest ettevõtetest tekkinud võlgnevustest vabaneda.

Einmann on 22. oktoobril registreerinud kinnisvarahaldusfirma Port Invest OÜ, mis 5. detsembril ostis ära osaühingu Loorand. Kuigi ühtegi kinnistut kummalegi ettevõttele ei kuulu, näitab firmade omandamine, et Einmannil on midagi kavas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles