Vabakooli lapsed tegid jõuluüllatuse

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tulekahjus kodu kaotanud pere suures toas kõnelevad Pärnu vabakooli õpetaja Marge Õunap ja SA Päästeala Laste Toetusfondi asutaja Antti Lääts, keda kuulavad üllatuse tegijad ja pere enda lapsed.
Tulekahjus kodu kaotanud pere suures toas kõnelevad Pärnu vabakooli õpetaja Marge Õunap ja SA Päästeala Laste Toetusfondi asutaja Antti Lääts, keda kuulavad üllatuse tegijad ja pere enda lapsed. Foto: Silvia Paluoja

Pärnu vabakooli kolmanda klassi õpilased otsustasid, et nad ei kasuta sügislaadal teenitud raha meelelahutuseks, vaid aitavad peret, kes jäi esimesel koolipäeval koduta.

“See mõte teha kellelegi head tuli lastelt, arutasime seda lastevanematega ja nad olid päri, tavaliselt oleme laadal kogutud raha kasutanud kultuuriüritustele, võimalus olnuks minna kas või veekeskusesse,” rääkis klassijuhataja Marge Õunap.

Mõte arenes ja jõudis klassijuhatajalt tema klassis õppiva tüdruku isa Antti Läätseni, SA Päästeala Laste Toetusfondi asutajani. Otsustati, et abi läheb Viljandimaale Viiratsi valda, kus neljalapselise pere pesamuna esimese koolipäeva aktuse ajal põles nende kodutalu maani maha.

Villased sokid

Õpetaja Õunapi jutu järgi haakus 12 õpilasega klass koos vanematega kohe võimalusega teha kellelegi head.

Etteküsimise järgi oli teada, et pere noorim laps on seitsmene ja vanim 16, vahepeale jäävad veel 12aastane poiss ja 14aastane tütar ja vastu talve on neile vaja sooje villaseid sokke. Ja veel oli teada, et tädi katuse all tüüpprojekti järgi ehitatud maamajas ennast kahjutule järel sisse seadnud lapsed tunnevad heameelt lauamängudest.

Hakkajad lastevanemad küpsetasid kodus kringlid ja koogid, aitasid osta lauamängud, kudusid villaseid sokke.

Kaasas muudki vajalikku, sõitsid õpilased, nende õpetaja, paar lapsevanemat, päästetöötaja Ako Hanson ja fondi asutaja Antti Lääts kesknädalal Pärnust rohkem kui saja kilomeetri kaugusele, et viia jõulurõõmu Pissarevide peresse.

Pereema Helle ja pereisa Silver olid väikeste külaliste vastuvõtuks valmistunud küpsiselauaga ning suurde tuppa mahutatutelt kuulsid nad nii Pärnu vabakooli tegevusest kui ka päästeala laste toetusfondist lähemalt.

Noorim poeg koos vanema õega harutas paberist välja kaunistatud jõulupuu ja külalised laulsid mitu talvelaulu. Hajutamaks mällu sööbinud pilti septembripäevast, mil tuli tõdeda, et alles on jäänud vaid need riided ja asjad, mis olid emal, isal ja lastel seljas Kalmetu põhikooli aktusel.

Pererahva jutu järgi aitas koduvald neid esmavajalikuga ja häid inimesi, kes abivajajaile käe ulatavad, on meie ümber üllatavalt palju.

Suur ring

“Heategevus üksinda tegutsedes ei tule, on inimesi, kes aitavad ja panustavad, meie ettevõtmisega oli seotud paarkümmend inimest,” mainis õpetaja Õunap naastes, tunnustades sellega oma klassi lastevanemate abiga jagatud rõõmu.

Sellest jagatud rõõmust jäi südame- ja hingesoojust ka Mulgimaale väikesesse külakohta ja kingitusena autori pühendusega killuke fondi alusest, see on Pärnu päästekomando päästja Antti Läätse raamat “Päästjad – tänapäeva rüütlid”.

Lääts ütles, et õnneks ei ole tema kodumaakonnas olnud ühtegi peret, keda fondi abiga oleks toetada tulnud, ei ole olnud vaja aidata ka tulekahjus kodu kaotanud laste viibimist suvelaagris.

Heategevussõidul käinud õpilased said vahetu kogemuse oma vabatahtliku panuse väärtusest ja nagu kinnitas õpetaja Õunap, oli otsus olla kellelegi kasulik laste mõte. Täiskasvanud aitasid oma nõu ja jõuga kaasa.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles