Jüri Ratas: Käesoleval aastal ületati inimeste taluvuse piir

Jüri Ratas
, riigikogu aseesimees (Keskerakond)
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Ratas.
Jüri Ratas. Foto: PP

Lõppev aasta jääb Eesti poliitika ajalukku mitme skandaali ja meeleavaldustega, mille järelmõjud kanduvad järgmistesse aastatesse. Mõne näitena võib tuua elamislubadega äritsemise, Estonian Airi kahjumi, segadused Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse väljastatud toetustega ja nüüdseks ametist lahkunud justiitsministri kohta algatatud ja lõpetatud kriminaaluurimise Reformierakonna rahastamise küsimuses.

Taastada usaldus poliitikute vastu

Toimus kaks üleriigilist streiki, kus õpetajad (märtsikuus) ja meditsiinitöötajaid (oktoobris) astusid välja oma õiguste eest ning saavutasid mingeid edusamme.

Oktoobri lõpp ja novembri algus tõid mitu meeleavaldust valeliku ja ülbe poliitika vastu. 14. novembril avaldasid tunnustatud ühiskonnategelased oma kriitilised seisukohad palju vastukaja pälvinud „Harta12“ näol, millele on alla kirjutanud ligi 18 000 inimest.

Eesti rahvas väldib reeglina suuri streike, meeleavaldusi või allkirjade kogumisi ning on pigem kannatlik ja rahuliku loomuga. Igal asjal on aga piir ja käesoleval aastal see piir ületati.

Talv ja pühadeaeg viivad küll mõtted poliitikast eemale, kuid karm reaalsus on, et üles kerkinud probleemid ei ole kadunud, muutusi on vaja poliitika sisu ja stiili osas. Riigi ja kõigi omavalitsuste juhid peavad olema avatud debatiks nii opositsiooni kui ka kodanikuühiskonna esindajatega, võtma kuulda valijate konstruktiivset kriitikat ja sellest oma järeldused tegema.

Ainult ühiselt on võimalik lahendada meie ees seisvaid tõsiseid probleeme, nagu madal sündimus, kasvav väljaränne, liiga kõrge töötuse määr ja Lääne-Euroopast kaugele maha jääv elatustase.

Riigil tuleb leida võimalusi arvestatavaks palga- ja pensionitõusuks, vähendada piirkondlikku ja sotsiaalset kihistumist ning ühtlasi hoida toidu- ja eluasemekulusid kontrolli all päris elus, mitte ainult paberil.

Samamoodi peame ühiselt taastama Eesti inimeste usalduse poliitikute vastu, mis on riigi edukaks toimimiseks hädavajalik.

Kõigil erakondadel tuleb teha senises poliitikas sisulisi muudatusi ja vähemalt kaaluda uuendusi oma juhtkonnas. Kindlasti on vaja välja töötada erakondade rahastamise sisulised ja toimivad lahendused.

Vaja on kõigi tahet

Nende eesmärkide saavutamiseks on ennekõike vaja kõigi osaliste tahet, ja see tahe tuleb uuel aastal leida. Vastasel korral jätkub rahva võõrandumine riigist, mis omakorda soodustab väljarännet ja sotsiaalsete probleemide süvenemist.

Eesti vajab enam inimkesksust ja demokraatlikku arutelu, samuti poliitikute riigimehelikkust, mis väljendub näiteks julguses vajadusel nii oma kui alluvate vigade eest vastutada. 2012. aastal jäi kahjuks sellest julgusest puudu ja mitu ministrit hoidis või hoiab siiani iga hinna eest kinni oma kõrgest ametikohast, kahjustades sellega nii enda kui poliitika mainet tervikuna.

Sisuliste muutuste elluviimine ja poliitilise vastutuse võtmise hea tava taastamine on üliolulised, sest noored ei seo oma tulevikku Eestiga, kui nad leiavad, et riiki juhivad omakasupüüdlikud ja rahva arvamust ignoreerivad poliitikud. Ammugi ei naase sellisel juhul Eestisse juba oma kodumaalt lahkunud inimesed.

Aastalõpp on õige aeg teha kokkuvõtteid möödunud ajast ja seada eesmärke järgmiseks aastaks. Kõik poliitikud peavad vaatama peeglisse ja ennekõike iseenda senist tegevust ausalt hindama ning oma vigu tunnistama.

Loodan, et me kõik suudame olla uuel aastal mõistvamad, vastastikku lugupidavamad ja peame igal sammul meeles, et oleme valitud Eesti rahva, mitte iseenda huve teenima.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles