Uuendusliku põllumajanduse näide on vihmaussifarm

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hõbesalu külas sisustas Veiko Alberg vanasse lauta vihmaussikasvanduse, milles valmib vermikompost.
Hõbesalu külas sisustas Veiko Alberg vanasse lauta vihmaussikasvanduse, milles valmib vermikompost. Foto: Urmas Taul

Varbla vallas Hõbesalu külas vihmaussisõnnikut tootev OÜ Õkomuld on ainsana Pärnumaalt toodud ära uuendusliku põllumajanduse näidete kogumikus, mille andis välja maamajanduse infokeskus.

Konkursi “Märka uuenduslikku põllumajandust” eesmärk oli tutvustada ja tunnustada maaelu arengukava (MAK) alusel toetust saanud projekte ja nende teoks tegijaid, kelle hulgas on esile tõstetud Veiko Alberg kui vihmaussifarmi pidaja ja biohuumuse tootja.

Albergi asutatud OÜ Õkomuld sai Eesti maaelu arengukava 2007–2013 Leader-meetmest Pärnu lahe partnerluskogu piirkonnas toetust kokku 22 979 eurot. See raha oli vajalik, et uuendada vana karjalaut ja kohandada see biohuumuse tootmiseks Starateli tõugu vihmaussidega.

Kogumikust selgub, miks firma nimi kirjutatakse Õ-, mitte Ö-tähega, nimelt asendanud äriregister kas meelega või kogemata ühe tähe teisega. Aga nagu nimi ei riku meest, ei riku osaühingu nimi selle põhitegevust, vihmaussisõnniku ehk vermikomposti tootmist.

MAK-meetme toetusrahaga on lauda esimene korrus saanud uue põranda, soojustatud on vahelagi ja seinad. Veiko Alberg jätkab seda tegevust, et viia toodangu pakendamine teisele korrusele ja soojustada katus, sest sõnnikuussid on soojalembesed.

Lõppenud aasta kevadest on Hõbesalu külast pakendatuna kaubandusse saadetud 11 tonni biohuumust.

Veiko Albergi arvates võiks tulevikus vihmausse kasutada kas või õlireostustest jagusaamisel ja kalameestelegi kuluvad ussikesed õnge otsa söödaks ära.

Kurgja talu asutaja, eduka põllumehe ja ühiskonnategelase Carl Robert Jakobsoni nimelisel konkursil möödunud suvel pälvis Veiko Alberg kui edukas noor maaettevõtja Pärnu Postimehe eripreemia.

Mainitud kogumikus on uuendusliku põllumajanduse edulugudena esimese toorpiima automaadi paigaldaja OÜ A Piim, kaubamärgi “Liivimaa lihaveis” väljatöötamine ja kasutusele võtmine, mahemahla tootmine Hiiumaal, OÜ Vaeküla Suurtalu robotlaut ja teisigi ettevõtmisi, mis kinnitavad, et maaelul on tulevikku ja maainimestel jätkub loovaid mõtteid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles