Juhtkiri: Talent tuli koju

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Kampaania “Talendid koju”, mis pidi mujal maailmas töötavaid edukaid ja andekaid eestlasi kodumaale meelitama, läks, nagu läks, aga mõte iseenesest polnud halb ja on väga hästi ülekantav nii-öelda kodu-Eesti elule.

Mitte küll väga palju, kuid mitte vähe – kes neid ikka kokku lugenud on – Pärnust pärit tippspetsialiste töötab mujal Eestis eraettevõtluses, avalikus teenistuses või kultuuri valdkonnas. Kodulinna tulevad nad parimal juhul nädalavahetust veetma, halvemal juhul kord viie aasta jooksul varbaid merevette kastma.

Põhjus on ilmne: kvaliteetseid, niinimetatud tarku töökohti on vähe. Ei suuda suvepealinn selles osas konkureerida Tallinna ega Tartuga. Isegi kui mõni hea ametikoht vabaneb, võib selle saamine olla seotud rohkem kohalike isiklike sidemete kui reaalsete oskustega.

Ometi saab tuua esile mõne erandi, ja kes muu selleks praegu sobiks kui mitte linnale kuuluva taastusravikeskuse Estonia juhatuse liikme konkursi võitnud Andrus Aljas.

Aljas peaks Eesti ja Pärnu suhtesüsteemis pesuehtne koju naasnud talent olema. Tema CVs jääb küll kõlama pikaaegne seotus Estonian Airiga, kuid rõhutagem siinkohal, et Aljase juhtimise all polnud rahvuslik lennukompanii kaugeltki selline pankrotiohus hädaline, milliseks see Tero Taskila juhtimisel muutus.

Pealegi alustas Aljas oma finantsmehe karjääri Viisnurgas ja on varem Äripäevale uhkusega rõhutanud, et tema ajal toodi praegu Skano Grupi nime kandev mööblitööstus kahe aastaga välja 70 miljoni kroonisest kahjumist.

Estonial ei ole küll selliseid raskusi nagu kunagi Viisnurgal ja praegu Estonial Airil, aga juhikohal puhata ei saa, sest kui taastusravikeskust just müügiks ette ei valmistata, tuleb juba lähiaastail muuta see linnaeelarvele reaalset lisa toovaks ettevõtteks. Konkurents on tugev, aga kõigest hoolimata on tugev Estoniagi. Pärnu Postimehe hinnangul on Aljasele Estonia juhtimise usaldamisega tehtud väga hea valik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles