Libedusetõrje olgu kõnniteedel kibekiiresti tehtud!

Andris Tammela
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endla teatri ees tehti eile pärast lõunat kibedat libedusetõrjet.
Endla teatri ees tehti eile pärast lõunat kibedat libedusetõrjet. Foto: Ants Liigus

Pärast suurt sula saabunud miinuskraadid muutsid linnatänavad väga libedaks, mistõttu kontrollivad linna korrakaitseteenistuse töötajad kõnniteede seisundit eriti kriitilise pilguga.

Linnavalitsuse ümbrus on korras

Kuigi eile hommikul sillerdas Pärnu kesklinn kohati nagu heas korras liuväli – peaaegu läbimatud olid jalgsi näiteks osaliselt Pühavaimu, Endla teatri ja keskraamatukogu esine kõnnitee ning traditsiooniliselt bussijaama ümbrus –, kinnitas Pärnu linnavalitsuse avalike suhete nõunik Maria Murakas, et linnatänavate heakorral hoitakse ööpäev läbi silma peal.

“Libedusetõrjet tehakse vastavalt sellele, milline on tee seisund ja kas see vastab nõuetele. Loomulikult võetakse alati arvesse ilmastikuolusid,” selgitas Murakas.

Nõuded omakorda on kehtestatud majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi välja antud tee seisundinõuetes. Sõiduteedel teeb vastavalt linnaga sõlmitud lepingule töid Teede REV-2, kõnniteedel, bussipeatustes nii Teede REV-2 kui ka OÜ Pärnu Haldusteenused. Samuti liuvälja meenutavaid Jaansoni rada ja Pärnu ümbersõidu äärset kergliiklusteed peavad haldama vastavalt OÜ Dairon Pluss ja IDLine OÜ.

Kui kuskil on Pärnus libedusetõrje korralikult tehtud, on see Suur-Sepa ja Karja tänava nurgal asuva linnavalitsuse residentsi ümbrus, kus võideldi Muraka teatel libedaga alles eile hommikul.

Et kinnistutega piirnevatel kõnniteedel peavad libedust tõrjuma kinnistuomanikud, kontrollivad linna korrakaitseteenistuse ametnikud teenistuse juhataja Reet Salmu teada kõnniteede seisundit vastavalt võimalusele ja libedal ajal on nad eriti kriitilise pilguga. “Kuigi heakorraeeskirja järgi määratav rahatrahv võib olla kuni 400 eurot, oleme siiani tänu inimeste kiirele tegutsemisele piirdunud suulise hoiatustega,” märkis Salmu.

Libedusetõrjeks soovitab linn kasutada ennekõike graanuleid ja graniitkillustikku, mida saab näiteks ehituspoodidest. Erandkorras on lubatud liiva kasutada, kuigi kevadel olevat selle koristamisega igavene häda ja liiv tolmab koristamise ajal palju.

“Tuha kasutamine libeduse tõrjeks on vastavalt Pärnu heakorraeeskirjale keelatud,” lisas Salmu.

Kuigi Pärnu Postimehele kurdeti teatriesise libeduse pärast, kinnitas Endla haldus- ja tehnikajuht Roland Leesment, et teater üritab vastavalt võimalusele teha lume- ja libedusetõrjet iga päev, et muuta teatrisse pääsemine ja teatri ees liikumine võimalikult turvaliseks.

Vigastuse korral on vaja arstitõendit

“On väga kahju, kui keegi on pidanud ennast meie piirkonnas ebakindlalt tundma,” ütles Leesment.

“Libedusetõrjeks kasutame selleks ettenähtud graniitkillustikku ja õuekoristaja puistab seda käsitsi. Teatri ees on väga lai ala jalakäijaile ja seal riputame killustikku teatrihoone poolsele küljele vähemalt meetri laiuselt. Külgmised ja tagumised kõnniteed puistame 2/3 ulatuses kõnnitee laiusest,” lisas teatri haldus- ja tehnikajuht.

Juhtub kellegagi libedal linnatänaval õnnetus, tuleks tal pöörduda esmalt meedikute poole. “Seejärel tuleb esitada linnavalitsusele dokument oma tervisliku seisundi kohta ja avaldus linnavalitsusele,” seletas Murakas. “Kui tegu on linnatänavaga, mida hooldab linn, on see linna vastutada. Ühest vastust hüvitise maksmise kohta aga anda ei saa. Kui teed hooldab kinnistuomanik, vastutab kukkumise tagajärgede eest tema.”

Pärnu haigla kommunikatsioonispetsialisti Eda Amuri teatel käis nädalavahetusel haigla erakorralise meditsiiniabi osakonnas kokku üheksa inimest, kes olid libedaga kukkudes ennast vigastanud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles