Mullune tänavate talihooldus läks arvatust kallimaks

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mullused talihooldustööd Pärnu tänavatel läksid rohke lume tõttu arvatust kallimaks, mistõttu esitatud arved kontrollitakse linna majandusosakonnas hoolikalt üle.
Mullused talihooldustööd Pärnu tänavatel läksid rohke lume tõttu arvatust kallimaks, mistõttu esitatud arved kontrollitakse linna majandusosakonnas hoolikalt üle. Foto: Ants Liigus

Rahanappuses Pärnus eelarvestatakse tänavate talihooldamise kulutusi lootuses, et talv tuleb kojameeste unelm: pakane püsib stabiilselt üle viie kraadi ja lund sajab silmailuks.

Mullu nii ei olnud, mistõttu arveid lumelükkamise eest tuleb tasuma hakata sukasäärest.

“Mulluseks talihooldamiseks arvestatud raha kulus esitatud arvete järgi ligikaudu 100 000 eurot rohkem, kui nägime ette 2012. aasta eelarvet koostades,” nentis Pärnu linnavalitsuse majandusosakonna juhataja Mait Talvoja. “Puudujääk tuleb katta linnavalitsuse reservist.”

Selle üle, kas reservid avatakse mulluse talihoolduse eest maksmiseks, otsustab linnavalitsus.

Pärnu abilinnapea Meelis Kukk ütles, et kõigepealt tuleb täpsustada, kui suur on puudujääk talihoolduse mulluse eelarve ja sõiduteedel talihooldust teinud Teede REV 2 esitatud arvete vahel.

“Hooldusmasinatel on GPS-seadmed peal, mis näitavad nende liikumiste trajektoore, mida tuleb võrrelda esitatud arvetega,“ sõnas abilinnapea. “Alles pärast seda saame öelda, kas arved kattuvad 100protsendiliselt tehtud tööga. Majandusosakond tegeleb sellega.”

Kukk lisas, et kui arved on kontrollitud ja talihoolduse eelarvest puudu jääv osa kindlaks tehtud, saavad need linna poolt makstud.

“Rahapuuduse taha asi ei jää,” lubas Kukk, kinnitades, et linna reservis on raha, kuid kontrollimata seda välja ei anta.

Talvoja oskas esialgu öelda, et arvete järgi tehti 2012. aastal Pärnus talihooldusalustel tänavatel 112 lumepuhastustsüklit, samal ajal kui paljude aastate keskmine lumelükkamiskordade arv aastas on 72.

“Ainuüksi detsembris lükati lund 41 korral, milleks arvete järgi kulus 230 000 eurot,” tähendas Talvoja.

Linnavalitsuse majandusosakonna juhataja avaldas lootust, et nii lumerohket talve, kui olid mullu jaanuar ja veebruar ning detsember, tänavu ehk ei tule. Seda enam, et talihoolduse eelarve pole tänavu mullusest suurem.

“Talihoolduse mõttes on parim talv, kui pakane püsib madalamal 5 kraadist, siis ei tule tänavaid soolata, mis on kulukas, ja lumesadu ei sunni meid lund linnast välja vedama, mis samuti pole odav, ” kirjeldas Talvoja taliteede koja- ja sahameeste unelmat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles