Kalanduse õpitubades lahatakse kalu

Silja Joon
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalanduse õpitubades räägitakse kalapüügist, kalaliikidest ning uuritakse ja lahatakse eri liiki kalu. Foto on illustreeriv.
Kalanduse õpitubades räägitakse kalapüügist, kalaliikidest ning uuritakse ja lahatakse eri liiki kalu. Foto on illustreeriv. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Paljudel kodumaakonna põhikooliõpilastel on esimesel poolaastal olnud põnev võimalus osaleda kalanduse õpitubades, mille käigus räägitakse kalapüügist, kalaliikidest ning uuritakse ja lahatakse hommikul turu pealt ostetud 6–11 liiki kalu.

“Sellist õppeviisi, kus kaks õpetajat tulevad kohvriga tundi ja lahkuvad, jättes maha kalalõhna ja teadmisi, kutsume me harjuskõppeks. Vanasti käisid harjuskid kohvriga talust tallu ja müüsid nõelu, niiti, kingakreemi ja muud kasulikku kaupa,” selgitas merebioloog ja kalanduse õpitoa projekti üks eestvedajaid Jüri Tenson.

Idee tekkis mõne aasta eest, kui Pärnu loodus- ja tehnikamaja kalatunnid hitiks kujunesid: päris kalade uurimine koos mõõtmise, kaalumise ja lõikamisega meeldis nii suurtele kui väikestele. “Panime tähele, et lapsed ja suuredki ei tunne kohalikke kalu,” märkis Tenson.

Sama mure oli Tartu ülikooli Eesti mereinstituudi kalanduse teabekeskuse töötajatel. Nende ettepanekul löödigi käed sõbralikuks koostööks Pärnu loodus- ja tehnikamajaga. Koolituskava panid kokku Ave Menets ja Toomas Armulik, õpituba juhivad Jüri Tenson ja Triin Saar.

Ettevõtmine näeb välja nõnda, et kaks õpetajat sõidavad koolist kooli ja räägivad 45 minuti kestel kalavarudest, kalapüügist, eri kalaliikidest. Teise tunni jooksul õpitakse kalade siseehitust. Küsitluslehtede abil uuritakse hiljem, mis õpilastele meelde jäi. Tundides kasutatakse mitmesuguseid omavalmistatud õppevahendeid – luustikke, mulaaže, fotosid – ja 6–11 liiki värskeid kalu, mida hangitakse Pärnu turult, kus on hea kalavalik.

“Tahame jõuda kõigisse maakonna koolidesse. Kutsutud on meid mujalegi. Püüame jõudumööda kõiki huvilisi külastada,” rääkis Tenson.

Möödunud aasta oktoobris ja novembris oli osavõtjaid üle 600 lapse kokku 31 koolist. Pärnu loodus- ja tehnikamaja direktori Kaire Narva teatel on 60 õppetunnist koosnevad töötoad mõeldud eelkõige Pärnumaa põhikooliastme õpilaste teadlikkuse tõstmiseks. Huvilisi oli nii Pärnu linnast kui ka maakonnast, mõnes koolis toimusid õpitoad suure huvi tõttu isegi mitu korda eri vanusegruppidele.

Sel aastal peetakse õpituba Lindi lasteaias-algkoolis, Kihnu koolis, Lihula gümnaasiumis, Kaelase koolis ja Seljametsa lasteaias-algkoolis.

Kõik huvilised saavad Pärnu loodus- ja tehnikamaja kaudu seda õpituba tellida. Õpituba on tasuta ja seda võib korraldada nii koolis kui loodus- ja tehnikamaja ruumides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles