Pärnu kaubanduskeskuste laienemine viibib

Anu Villmann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PP

Mullu teatas Pärnu kaks ostukeskust – Papiniidus asuv Kaubamajakas ja südalinnas asetsev Pärnu Keskus (pildil) –, et planeerivad lähiajal kaubakeskust oluliselt laiendada.

Paraku on nende laienemiseplaanid takerdunud bürokraatiasse, mistõttu nihkuvad mõlemal edasi nii ehituse algus kui valmimise tähtaeg.

Kaubamajaka omanikud esitasid Pärnu linnavalitsusele avalduse detailplaneeringu algatamiseks läinud aasta aprillis. Pool aastat hiljem teatas linn, et ootab laienemist kavandavalt Kaubamajakalt detailplaneeringu raames sotsiaalmajanduslike mõjude uurimist, sest ostukeskuse laienemine viivat ühte kohta peaaegu kogu kaubanduse ja kesklinn jääb tühjaks.

Kaubamajaka tegevjuhi Ivar Pinseli kinnitusel on nad jõudnud nii kaugele, et Papiniidu 8/10, Energia 1 ja 5a kinnistute detailplaneeringu eskiiskavand on valmis ning esitatud tutvumiseks linnavalitsusele.

“Samuti oleme alustanud detailplaneeringu algatamise tingimuseks seatud uuringu lähteülesande koostamisega,” lisas Pinsel.

Detailplaneeringu protsess saab jätkuda alles uuringu valmimise järel ja siis selgub ehituse täpsem ajakava.

Juurdeehituse maksumuseks on planeeritud kümme miljonit eurot. Tegu on 2004. aastal valminud Kaubamajaka teise laiendusega.

Südalinnas Lai 5 kinnistul lootsid Pärnu Keskuse omanikud laiendamisega algust teha mullu sügisel. Uus maja, kuhu peaks tulema veidi alla 7000 ruutmeetri brutopinda, pidanuks valmis saama 2013. aasta sügiseks.

Ärikeskuse omaniku, PK Arendus OÜ juhatuse liige Jaan Lott rääkis Pärnu Postimehele, et kuna laienduse ehitushange jäi venima – see tähendab, et esimese ringi hinnad ei sobinud äriplaani –, tuli omanikel koostada kärpekava ja saata see pakkujatele uuesti laiali.

“Loodame selle kuu lõpus targemad olla,” märkis Lott. “Niipalju on küll selge, et käesoleva aasta sügis ei ole enam reaalne avamistähtaeg.”

Kuna ehitushange pole veel lõppenud, ei soovi ärikeskuse omanikud juurdeehituse maksumust avaldada.

Pärnu Postimehele teadaolevalt pole PK Arendus saanud linnavalitsuselt veel juurdeehituse ehituslubagi. Lott aga toonitas, et linna poolt venitamist pole olnud.

“Pigem võttis meil loodetust kauem aega hoone projektile päästeametilt ja muinsuskaitseametilt kooskõlastuste saamine, milleta ei saa ehitusloa taotlust esitada. Nüüd on kõik vajalikud kooskõlastused olemas, taotlused esitatud ja protsess kulgeb täiesti tavapäraselt,” kinnitas Lott.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles