Raeküla kooli õpilased lõid Riias rahvusvahelisi suhteid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riia Eesti kooli publik.
Riia Eesti kooli publik. Foto: Erakogu

Enne käesoleva õppeaasta algust külastasid Raeküla kooli õpetajad Riias asuvat Eesti kooli. Muu hulgas tuli seal jutuks, et nende koolil pole sõprussuhet Eesti mõne kooliga.

See jäi meelde õpetaja Kaja Salumäele, kes võttis novembris ühendust Riia Eesti kooliga ja pakkus külakostiks meie laste tunnipikkust eeskava laulude, tantsude ja sõnalise osaga. Võistest pärit ja nüüd Riias elav õpetaja Ivika Keisele oli lahkelt koostööks valmis ja nii lepitigi kokku sõpruskohtumine 17. jaanuariks – päevaks, mil talve selgroog peaks murduma.

Eeltöö ei piirdunud ainult kontserdiks ette valmistamisega. Vahetati 3. klasside õpilaste nimekirju, mõnda keerulist nime uurides üritati mõistatada, kas tegemist on poisi või tüdrukuga, ja lõpuks loosis iga õpilane endale ühe lapse nime, kellele kirjutada ennast tutvustav esimene kiri ja ilmestada seda illustratsioonide ja fotodega. Jäime põnevusega vastuseid ootama.

3.a klass meisterdas õpetaja Pille Nurga juhendamisel võõrustajatele nimelised kaardid, Kaja Salumäe ja 3.b klass meisterdasid 30 Lottet ja ühiselt osteti kingituseks Andrus Kivirähki hittraamat ,,Leiutajateküla Lotte“. 3.b klassi õpilane Lilly Meigo sorteeris kodus oma raamaturiiuleid ja võttis kaasa kingituseks hulga eestikeelseid lasteraamatuid.

Startisime Reaküla kooli juurest juba hommikul pool kaheksa. Saime tunda, mida tähendab kontserdile sõitmine, sest neli suurt kastitäit näidendi kostüüme ja rekvisiite tuli bussi mahutada, lisaks triigitud-tärgeldatud rahvariided ja hea tuju.

Riia Eesti koolis ootasid meid pidulikus koolivormis õpilased ja suupistetega kaetud laud. Pärast väikest kehakinnitust panime rahvariided selga ja kontsert võis alata. Meie esinemist nautis kogu esimene kooliaste. Esitamisele tulid kaks Eesti rahvatantsu, „Neljapaari“ ja „Kas tahad tulla minuga“, ja Rootsi tants „Stadil polka“, 3.a klassi sügava sisuga luule- ja laulupõimik „Kõik inimesed on sündinud Genuas“ ja 3.b klassi laulude ja tantsudega täispikk näidend ,,Lumivalgeke ja seitse pöialpoissi“.

Raeküla kooli 3.a ja 3.b klassi õpilased on alates esimesest klassist tantsusamme õppinud õpetaja Tiiu Pärnitsa käe all ja emakeelsed sõnad on kaunilt kõlama seadnud õpetaja Sirje Raudsik. Muusikalood on selgeks õpetanud õpetaja Sirle Sikk. Riias kõlasid veel kaunid flöödihelid, sest kõikidel Raeküla kooli kolmanda klassi õpilastel on isiklik plokkflööt, mida muusikaõpetuse tundides usinalt mängima õpitakse.

Kontserdi lõpetasid meie sõbrad Riia koolist. Nende kolmanda klassi õpilased esitasid meile kolm Eesti rahvatantsu: ,,Tiiu, talu tütreke“, ,,Oige ja vasema“ ja ,,Kaerajaan“. Õpetaja Ivika Keisele sõnade järgi oskavad Riias väga paljud inimesed ,,Kaerajaani“ tantsida, sest Riia Eesti kooli õpilased on sellega väga paljudel vabaõhuüritustel esinenud ja publikut tantsu kaasanud.

Huvitav oli kuulda, et Riia Eesti koolis ei õpi mitte ainult Eesti juurtega perede lapsed, vaid oma lapsed panevad sinna kooli õppima need lätlasedki, kes hindavalt kõrgelt Tartu ülikooli haridust ja loodavad, et tulevikus võib nende lastel ülikoolis eest keelt vaja minna.

Esmasest kohmetusest üle saadud, sai suhtlemine hoo sisse. Tutvuti omavahel nimeliselt, vahetati kingitusi, aadresse ja telefoninumbreid. Lapsed olid väga julged sõprussuhete loomisel ja lahkumisel kallistati vastastikku ning oldi kurvad, et kauem koos ei saanud olla.

Siit said õpetajad kinnituse, et algatatud sõprus peab saama jätkuürituse. Tuleb mõelda, teha plaane ja leida vahendeid, et kevadel kohtuda Pärnus.

Õpetaja Ivika Keisele tegi meile väikese tutvustava jalutuskäigu Riia vanalinnas. Lastele meeldis kõige rohkem ,,Breemeni linna moosekantide“ skulptuur, kus üksteisele ,,pätti“ tehes üritati kõige kõrgemal asuva kuke nokka silitada, sest see pidavat õnne tooma.

Ja kui juba Riias käiakse, tuleb Lidot külastada. Lustimist jätkus seal lausa kolmeks tunniks.

Päev oli sisukas ja kaasa võeti väga head mälestused, sest sõprust on kõigile vaja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles