Transcom seadis Pärnu Sadama aktsiate omandamiseks uue tähtaja

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu sadam. Arhiivifoto.
Pärnu sadam. Arhiivifoto. Foto: Ants Liigus

Ettevõtja Rein Kilgile kuuluv AS Transcom on eelisostuõigusele viidates seadnud selle nädala neljapäevaks A&O ASile uue tähtaja müüa Transcomile 50protsendiline osalus Pärnu Sadamas.

Pärnu Sadam ASi tegevjuhile Mati Einmannile ja Juhan Pihelbule kuuluv A&O on müünud oma 50protsendilise osaluse Endel Sifi ettevõttele Logman Invest, kuid Pärnu Sadama ülejäänud 50 protsendi omanik Transcom soovib eelisostuõigust kasutades omandada kõik Pärnu Sadama aktsiad.

Transcom ASi omanik Rein Kilk ütles BNSile, et neljapäevaks on seatud uus tähtaeg ehk väärtuspäev, kui A&O saab aktsiad Transcomi kontole kanda. "Kanname raha nende arvele ja nad kannavad aktsiad vastu," ütles Kilk.

"Loomulikult, iseenesestmõistetavalt omandame aktsiad," ütles Kilk. "Ma usun, et nad tulevad ja kannavad üle, neil on nüüd olnud aega asjadega tutvuda. Mingeid lisatingimusi me ei ole seadnud, astume lepingusse [Logman Investi] asemele samadel tingimustel," ütles Kilk.

Vastates küsimusele, kas Transcom kavatseb kohtusse pöörduda, vastas Kilk, et ta loodab aktsiate ülekandmist neljapäeval.

Aktsiate ostu finantseerimist kommenteerides ütles Kilk, et Pärnu Sadama osaluse omandamiseks saadud kapitali päritolu on konfidentsiaalne. "See on eri lepingutega kaetud," ütles Kilk. "Eestis ei ole ühtegi firmat või eraisikut, kellel oleks arve peal nii palju raha tehingut ootamas."

Kilk kinnitas, et kavatseb Pärnu Sadamat arendada senise kava järgi, sealhulgas rajada kruiisikai.

Transcomil ei õnnestunud eile eelisostuõigusega omandada kõiki Pärnu Sadam ASi aktsiaid. Ettevõte kuulub praegu võrdsetes osades Transcomile ja Endel Sifi ettevõttele Logman Invest, ütles Einmann täna BNSile.

Eelisostuõiguse kasutamisest teatamise viimane päev oli 18. jaanuar ehk eelmise nädala reede, kuid Einmanni sõnutsi ei jõudnud A&O-ni selleks ajaks Transcomi teade aktsiate omandamise soovi kohta.

Otsuse aktsiate eelisostuõigust kasutada tingis Kilgi sõnade kohaselt vajadus tagada ettevõtte juhtimises töörahu. "On tarvis lõpetada see olukord, kus Pärnu Sadamat sisuliselt juhitakse Pärnu maakohtu kaudu. Ehkki firma ise töötab heas mõttes rutiinselt edasi, on ettevõtte juhtimises vaja teha aktsionäride ühemõtteliselt konsensuslikke otsuseid, näiteks investeerimistegevuse osas," ütles Kilk.

Eelmise aasta lõpus pakkus Kilk enda sõnutsi oma osalust Pärnu Sadamas müüa teisele osanikule A&O-le, kuid ettevõte ei olnud nõus osaluse eest tasuma Kilgi soovitud hinda.

Eelmise aasta lõpus taotles Pihelbule kuuluv Pärnu Laevatehas Pärnu maakohtus Transcom ASi pankrotti. Pärnu Laevatehas rajas pankrotiavalduse nõudele, mis tal on võlgniku vastu tulenevalt 17. detsembril 2010. aastal sõlmitud laenulepingust. Kohus lükkas novembris pankrotitaotluse tagasi.

Pärnu Sadama käive oli 2011. aastal 9,29 miljonit eurot ja puhaskasumit teenis ettevõte 3,63 miljonit eurot. Ettevõtte bilansimaht oli 40,5 miljonit eurot ja omakapital 21,9 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles