Laevaköökide metallriiuleid keevitavad kuivamaamehed

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tahkuranna külas Strömberg OÜs valmistavad töömehed laevaköökide metallriiuleid, keevitus peab olema täpne nagu ballikleidi õmblus.
Tahkuranna külas Strömberg OÜs valmistavad töömehed laevaköökide metallriiuleid, keevitus peab olema täpne nagu ballikleidi õmblus. Foto: Urmas Luik

Kurakätt enne Pätsi platsi kõrgub teest viisakas kauguses vaateulatusse kaks tootmishalli, millel kiri kinnitab, et siin tegutseb Eura Production. Eura (mitte euro) on Soome väikelinn, mille ettevõtja ühes väikeses Eesti külas endale pinda rendib ja seal tootmist arendab.


Samal ajal on oma koht jäänud kodumaisel kapitalil põhinevale Strömberg OÜ-le, mille juhataja Jaanus Urla vastu ruttab.



“Ei ole mingit probleemi sellises külakohas tootmise püstipanekuga, põhiline on hea ühendus linnaga ja tööjõudu on lihtsam leida maakohast, vähemalt sel ajal oli, kui sai tehtud siia oma ettevõte,” räägib Urla, kes ettevõtjana on tulnud ühest vallast teise, Paikuse mehest on saanud Tahkuranna püsielanik.



Tosin aastat tagasi asutatud Strömberg OÜ põhitoodang on roostevabast terasest metallkonstruktsioonid. Peamine toodang läheb Soome laevaehitustehastele, neile valmistatakse paarikümne kilomeetri kaugusel Pärnu piirist roostevabast terasest seina- ja laepaneele, kaubaaluseid, riiuleid ja tööpindu.



“Töötasin Soomes laevaehitustehases, hiljem investeerisin siia, hallidesse, esimene sai püsti 2000. aastal ja teine viis aastat hiljem, nüüd on kodugi siin,” viitab eesti soost ettevõtja läänelikele rajatistele kesk korrektselt asfalditud ja aiaga piiratud ala.



Soome õppima, töö- ja tootmiskogemust saama ärgitas Jaanus Urlat kahe sõprusvalla, Paikuse ja Mynämäki suhete areng ja nendele tuginevad inimsuhted.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles