Pärnumaa vapimärgi kavaleride rida pikenes viie võrra

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnumaa vapimärk.
Pärnumaa vapimärk. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Pärnumaa kõrgeima tunnustuse, vapimärgi pälvivad Mercedes Merimaa, Laine Mägi, Jaanus Männik, Jaan Ratnik ja Alli Tiik, nii otsustas eile kandidaatide esildisi läbi arutanud vapimärgi nõukogu eesotsas maavanemaga.

Mercedes Merimaa on Eesti vanima Leader-grupi, MTÜ Pärnu Lahe Partnerluskogu tegevjuht olnud kümme aastat. Ta nõustab partnerluskogu liikmeid, korraldab juhatuse kavandatud koolitusi ja üritusi, arendab kodanikuühiskonda ja on algatanud koostöös kohalikega sellised maakonnaülesed ettevõtmised nagu ettevõtlust edendav turismimarsruut ja kaubamärk Romantiline Rannatee ja „Võilillefestival“ kevaditi Kihlepa külakeskuses.  

Mercedes Merimaa on Audru vallavolikogu liige, mahepõllunduse põhimõtete levitaja, mitme taimede omadusi tutvustava raamatu autor, keda rahvas kutsub taimetargaks. Ta leiab aega enesetäiendamiseks ja arendab rahvusvahelist suhtlust, tutvustades nii koduriiki, maakonda ja valda.

Laine Mägi on omanimelise tantsukooli juhataja, näitleja, pedagoog, ettevõtja, kes on oma tegevusega elavdanud nii koduriigi kui Pärnumaa kultuurielu, andnud tantsuõpetajana ennekõike noortele väljundeid nende harrastustega tegelemiseks. Koreograafi-tantsujuhi erialal ennast koolitanud Laine Mägi tantsukoolis õpivad 3-19aastased, nende õpetajad on tantsukooli kasvandikud, kes saanud oskused oma tunnustatud õpetaja käe all. Endised ja praegused õpilased on moodustanud tantsutrupid Lancy ja All Starz ning neidude rahvatantsurühma Rõõmuline.

Pingelise igapäevatöö kõrvalt leiab Eesti draamateatri näitleja Laine Mägi aega ja tahtmist kaasa teha filmides, millest hiljuti jõudis ekraanidele “Eestlanna Pariisis”.

Jaanus Männik on Surju vallavanem, riigikogu kolme koosseisu endine liige, maaülikooli vilistlaskogu liige. Hariduselt ökonomist, suhtub ta koduvalla juhtimisse ettenägeva põhjalikkusega, tehes suuremate investeeringute eel arvestuse nende vajalikkuse ja tasuvuse kohta. Kui Männik oli Are vallavanem, renoveeriti Are põhikooli hoone. Surju keskasulas paigaldati mullu uued kanalisatsioonitorud ja renoveeriti reoveepuhasti, lammutati ohtlik mõisaaegne kivilaut.

Jaanus Männik on hea sõnaga ja asjatundlik arvamusavaldaja, näiteks omavalitsuste ja riigi parema juhtimise üle, hariduse ja kultuuri väärtustajana.

Pärnumaalased võivad lugeda Männiku Toompeal olemise aja teeneks Pärnu haigla vahepeal seiskunud ehituse jätkumiseks tehtud koostööd mitme ametkonna ja ministeeriumi esindajatega ning rahva tervisele vajaliku hoone valmimist 2004. aastal.

Jaan Ratnik on AS Sanatooriumi Tervis ja OÜ Tervise Paradiisi juhatuse liige, tuntud visionäär turismi valdkonnas. Ta on kolmel aastal algatanud ja teoks teinud külastushooaja tipul otselennud Pärnu–Stokholmi liinil, olnud tervishoiuteenuste ekspert, osalenud arengufondi töös.

Jaan Ratnik on SA Pärnumaa Turismil aidanud välja töötada ja turundada maakonda kui terviklikku turismisihtkohta, mõeldes väliskülaliste paremale ligipääsule. Ettevõtjana on ta osa võtnud läbirääkimistest Pärnu lennujaamaga, taastamaks korrapäraseid lennureise Rootsist ja olles eeskujuks maakonna ettevõtjatele ühiste eesmärkide seadmisel.

Alli Tiik on Pärnu haigla veretalituse kauaaegne juhataja, kes on 1990. aastast teinud järjepidevat tööd doonorluse arendamisel. Verd ei ole võimalik tööstuslikult toota, doonorite iga annetatud veredoos päästab kellegi elu.

Pärnumaa elanikest moodustavad vereloovutajad 4,6 protsenti, riigi elanikest on doonoreid vaid 2,6 protsenti. Kolleegid kinnitavad, et doonorite suurema osakaalu varju jääb Pärnu veretalituse meeskonna ja doktor Tiigi aktiivne tegutsemine ning hea koostöö asutustega, väljasõidud maapiirkonda, muutes vereloovutamise nii inimestele mugavamaks. Tema algatusel tänatakse igal aastal doonoreid neile korraldatud üritusel.   

Doktor Tiigi eestvedamisel on Pärnu haigla veretalituses võimalik doonoritel anda vereloome tüvirakke, et ravida leukeemiat ja teisi verehaigusi.

Pärnumaa vapimärgid annab maavanem Andres Metsoja tänavustele kavaleridele üle Eesti Vabariigi 95. aastapäeva aktusel 23. veebruaril kontserdimajas.

Alates 1993. aastast on Pärnumaa vapimärgiga tunnustatud 86 silmapaistvat ja teenekat inimest. Nüüd suureneb nende arv viie võrra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles