Maitsetaimed kasvavad munakooreski

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Munakoortele saab peale kirjutada, millise ürdiga on tegemist.
Munakoortele saab peale kirjutada, millise ürdiga on tegemist. Foto: Ragne Värk

Veebruaris on paras aeg esimesed seemned mulda pista ja poed on juba täis külvitarvikuid, kuid läbi võib ajada õige vähesega.

Linnuliha tootva Rannamõisa blogi perenaine Ragne Värk külvas oma lemmikürtide seemned näiteks munakoortesse.

“Linnuliha ja ürdid sobivad kokku imehästi, veel parem, kui need on ise kasvatatud,” sõnas Värk. Nii pistiski ta juba kuu algul mulda basiiliku, aedtilli, tüümiani, koriandri ja veel seemneid, mis maitsva toidu valmistamisel hädavajalikud.

“Kui tavaliselt viskate munakoored ära, siis nüüd oleks mõistlik need kokku koguda, sest koored sobivad ideaalselt istutuspottideks. Vaadates internetis ürdikasvatamislehekülgi, on selline munakoorte sees kasvatamise viis muutumas järjest populaarsemaks, eriti sel kevadel,” jutustas Värk.

Säärane kasvatamine on eriliselt hea, sest ei võta palju ruumi ja võib kasutusele võtta ka papist munakarbid, kuhu mullaga täidetud munakoored seisma panna. Pealegi saab munakoortele lihtsalt peale kirjutada, millise ürdiga on tegemist, nii on kõik täpselt meeles.

“Kõik on lihtne,” julgustas Värk. “Munade kasutamisel tee munakoor katki kahe kolmandiku osas. Nii saad ühest koorest ühe istutuspoti. Kui juhtub aga munakoor katki minema täpselt poole pealt, pole hullu, koori saab ikka kasutada.”

Munad on eri mõõdus, seemnete külvamiseks tasub eelistada suuremate munade koori.

“Niisiis, täitke mullaga munakoore sisemus umbes kolmveerandi jagu, pange seemned mulda ja raputage peale veel veidi mulda,” õpetas Värk. “Asetage munakoored munakarpi, niisutage muld ja asetage tärkamisperioodiks peale kile või pange kogu karp läbipaistvasse õhukesse kilekotti. Soovitav on asetada munakarp koos munakoore istutuspottidega sooja ja päikesepaistelisse kohta. Vahepeal kasta ja mõne aja pärast näete juba tulemust.”

Munakoortes taimekesi kasvatades tuleb aga ülihoolikalt jälgida, et kastmisveega ei liialdaks.

Värk külvas seemned mulda paari nädala eest ja praeguseks on need juba ilusti tärganud. “Olen omleti ja praemuna austaja, nii et munakoori tekib mul hulganisti. Seetõttu olen munakoortesse istutanud veel rohelisi salateid, rukolat ja lihavõttemuru lähenevate pühade tarbeks,” jutustas ta.

Kui lihavõttemuru jääbki koortesse kasvama ja eesootavat pühadeaega kaunistama, siis teiste taimede puhul kasutab Värk koori pigem idandamispottidena ja isutab taimed hiljem suurematesse pottidesse ümber.

Kuidas munakoortesse külvatud taimed edenevad, saavad huvilised jälgida Rannamõisa linnulihablogist, kus perenaine lubab aeg-ajalt taimede käekäigust teada anda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles