Galerii: Pärnus ja Toris möödus iseseisvuspäev asjalikult ja heatujuliselt

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Erakordselt päikesepaisteline ja mõnusalt karge 24. veebruar, Eesti Vabariigi 95. aastapäev, möödus asjalikult ja heatujuliselt, seda ka riigi sünnilinnas Pärnus ja Toris, kus Eesti sõjameeste mälestuskirikus toimus iseseisvuspäevale pühendatud pidulik jumalateenistus.

Kella 11ks kogunes poolsada inimest Pärnus Vabaduse parki, et kuulata kõnesid ja jälgida pärgade asetamist teises maailmasõjas Eesti iseseisvuse eest võidelnute mälestusmärgi jalamile. Eesti sõjameeste Pärnu ühenduse meeskoor laulis “Kaunistagem Eesti kojad kolme lipu värviga …”, misjärel kõneles Kaitseliidu Pärnumaa maleva kaplan Eduard Kakko. Ta kutsus üles mõtlema neile sõjameestele, kes võitlesid kodumaa eest või jõudsid selle mulda puhkama.

“Peame seisma selle eest, et Eesti riik püsiks ja meie pojad ja tütred võiksid selle maal elada ja kui vaenlane seisab meie väravas, olgu meil julgust anda selle maa eest ka oma elu,” rääkis Kakko.

Pärjad monumendi juurde asetasid Pärnu maavanem Andres Metsoja, Pärnu linnavolikogu esimees Vahur Mäe, Eesti sõjameeste Pärnu ühenduse, Kaitseliidu Pärnumaa maleva, Soome reservohvitseride kogu esindajad.   

Eesti sõjameeste mälestuskirikusse Toris kogunes keskpäevaks poolteistsada inimest, iseseisvuspäevale pühendatud jumalateenistusest võtsid osa Pärnu maavanem Andres Metsoja, Pärnu linnavolikogu esimees Vahur Mäe ja abilinnapea Romek Kosenkranius, Kaitseliidu, Naiskodukaitse ja Eesti reservohvitseride kogu esindajad ning külalised Soomest, Varsinais-Suomi reservohvitseride kogu esindajad Ole Bergen ja Harri Nurmi.

Teenistuse pidasid Pärnu praostkonna sekretär, Pärnu Eliisabeti koguduse peaorganist Jaanus Torrim ja Kaitseliidu Pärnumaa maleva kaplan Eduard Kakko. Esinesid Pärnu oikumeeniline naiskoor ja Eesti sõjameeste ühenduse Pärnu meeskoor.

Oma kõnega suunas Jaanus Torrim mõtlema neile, kes on võidelnud meie riikliku iseseisvuse eest, rõhutas vajadust õppida vabadust õigesti hindama ja küsima, kas ehitame riiki liivale, mille suur laine võib ära pühkida, või kaljule, mis on kindel alus.

Eesti sõjameeste ühenduse ja Tori kiriku taastajate nimel pidas Jüri Kask lühikese kõne ja annetas Püha Jüri medali Kaitseliidu Pärnumaa maleva noorte instruktorile Rait Vaenole.

Kirikust suundus rahvas trikolooride lehvides rongkäigus Tori kalmistule vabadussõja monumendi juurde, et meenutada kodumaa riikliku iseseisvuse eest võidelnuid ja asetada ausamba jalamile pärjad. Tseremoonial osales vabadusvõitleja August Puuste, kes on ligi viis aastat vanem kui Eesti Vabariik.

Eesti sõjameeste Pärnu ühenduse meeskoor Helle Kullamaa juhatusel andis kontserdi iseseisvuspäevale pühendatud peol Nooruse majas. Kontsertosas lisasid nooruslikku sära tantsutrupi Shart neiud oma eeskavaga.

Ühenduse nimel andis selle president Jüri Kask üle tänukirjad kaasvõitlejatele ja toetajatele. Tänukirjad võtsid vastu Ole Bergen, Harri Nurmi, Margus Rebane, Mehis Born, Eero Hankala, Helle Kullamaa, Krista Jalango, Vambola Remmel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles