Lapsed meisterdavad lumest memmi

Asso Puidet
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lumememmed. Foto on illustreeriv.
Lumememmed. Foto on illustreeriv. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

No nii, aeg talveunest ärgata. Kaks Pärnu põhikooli, Rääma ja Vanalinna korraldavad ülelinnalise õpilasmöllu koos meeleoluka karnevali, nihkes spordivõistluste ja lumeskulptuuride rajamisega.

“Karu juba ringutab ja märtsikassid hakkavad kräunuma,” ei ole siin Rääma põhikooli direktori Elmo Joa sõnade järgi õpilastelgi aega enam tukkuda.

Varakevadine äratuskell hakkab tirisema reedel, märtsikuu esimesel päeval, mil linna koolide õpilased kogunevad Rüütli platsile, et siis üheskoos lumeskulptuure tegema suunduda. Vanaparki, mitte linna esindusväljakule.

“Seal võib-olla keegi paneb pahaks, kui lapsed natuke käratsevad või teevad selle uhke monumendi kõrvale mõne memme vale koha peale ja mine tea, äkki mõni disainer solvub, kui see lumememm ei tule lumememme moodi, vaid meenutab midagi muud,” selgitas Joa, miks Vanaparki Rüütli platsile eelistatakse.

Liiatigi pakub Vanapark oma mitmekesise fauna ja flooraga rohkem mänguruumi.

“Võime kas või kõik linnavalitsuse kõrval kasvavad puud kallistavaid jäneseid ja karusid täis teha,” läheb Joa ütlust mööda suuremaks pargi “tuunimiseks,” milles õpilastele on nõu ja jõuga abiks Pärnu kunstikooli rahvas. “Ja kui kellelgi tuleb pähe, et teeme lumememmedest järjekorra linnavalitsuse ukse taha, siis ei ole meie selles süüdi,” pakatab Joa pea igatahes ideedest.

Kella kahest algab aga näitleja Lauri-Kare Laose taktikepi all kesklinna uisuväljakul kostümeeritud sportlik-kultuurne pärastlõuna. Näiteks pannakse õpilaste ramm, nutt ja visadus proovile uiskudel köieveos ja ussihokis.

“Katsuge siis mängida hokit, kui olete omavahel kokku seotud,” tõotab vaatemäng Joa jutu järgi tulla meeleolukas.

Just mõnus meeleolu ongi Joa arvates see põhiline. “Kui oled näiteks konn või känguru, siis näita ja esitle ennast,” on kõik karvased ja sulelised Joa kinnitusel enam kui oodatud ning kedagi ära ei aeta.

Pärast jäiseid jõu- ja ilunumbreid liigub õpilaskond klubisse Vaarikas, kus õpilasfirmad oma parimad produktid ostmiseks välja panevad. Samas on lava, mille laudadel saavad oma oskusi näidata taidluskollektiivid. Milliseid täpselt, seda ei osanud Joa öelda ega arvata, sest esinejate nimekiri on avatud kuni viimase hetkeni.

Peale linnapildis nähtavate ülesastumiste käivad õpilased sel või eelnevatel päevadel Pärnu lasteaedades Eesti raamatu- või filmikangelasi tutvustamas. “Kas loevad seal ette või teevad väikse näidendi,” on õpilastele jäetud Joa selgitusel vabad käed. Ja vaba päev.

“Sellel päeval koolist puudumine on põhjendatud, kes seda ikka pahaks paneb,” andis Joa reede kõigile Pärnu linna kooliõpilastele, kes ettevõtmisele käe külge panevad, oma direktoriõigusega vabaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles