Juhtkiri: Peadirektori konkursist farsiks

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Politsei- ja piirivalveameti (PPA) uue peadirektori valimisel on kõik eeldused kujuneda farsiks, mis veelgi murendab Isamaa ja Res Publica Liidu niigi ära näritud mainet.

Siseminister Ken-Marti Vaher surub 5500 töötajaga jõuametkonna etteotsa oma parteikaaslast Priit Kama.

Õnneks ei ole siseministri tahtmine veel taevariik. Seda andis Vaherile selgelt mõista riigikogu õiguskomisjon, mis häältega 7 : 2 politseijuhi kandidaadi arutelu päevakorrast välja hääletas.

Kuna vastu hääletasid ka IRLi koalitsioonikaaslased Reformierakonnast, saavad taas toitu jutud, et oravad võivad kaaluda isamaalaste ja respublikaanide võimu juurest tõrjumist ning valitsusremonti.

Vaher on PPA uue juhi otsimisel teinud ühe vea teise järel, kuid suurim möödapanek oli kolme otsingusõelale jäänud kõrge ametniku sisuliselt umbusaldamine siseministri poolt.

Vaher on küll andnud mõne intervjuu, kuid pole suutnud selgitada, mis jäi Erkki Koortil, Tarmo Miilitsal või Tõnu Hundil puudu võrreldes Priit Kamaga. Nii hakkabki läbi kumama parteiline soov oma mees ametisse upitada.

Muide, suutmatuses oma tegevusi ja otsuseid põhjendada süüdistasid Vaherit endised siseministrid Toomas Varek, Kalle Laanet ja Ain Seppik ning endine kõrge politseijuht Andres Anvelt oma eilses kirjutises Postimehes.

Eksministritel pole kindlustunnet, et siseturvalisuse valdkonnas tehakse edaspidi otsuseid Eesti tulevikust johtuvalt. Tõsi on seegi, et turvalisus ei saa olla poliitikute katsepolügoon ja selle organisatsiooni juhi valimine ei saa olla kirbutsirkus.

PPA peadirektori sihtpakkumisega otsimisega on siseminister Ken-Marti Vaher ise asunud ummikteele, mis võib talle lõppkokkuvõttes koha maksta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles