Pärnu randa kolib suvel kuurordielevant

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuurordielevandid rõõmustasid Pärnus viimati rannalisi eelmise sajandi teise poole alguses.
Kuurordielevandid rõõmustasid Pärnus viimati rannalisi eelmise sajandi teise poole alguses. Foto: Erakogu

Pärnu kuurordi 175 aasta juubeli puhul rajatakse Pärnu randa üle mitmekümne aasta kuurordielevant, millelt rannalised saavad vette liugu lasta.

Pärnu linnavalitsuse arenguteenistuse juhataja Anneli Lepa jutu järgi on kuurordielevant projekteerimisel osaühingus Tiptiptap ja esialgne kavand peaks valmima selle kuu keskpaigaks.

Randa „seene“ alla merevette peaks kuurordielevant jõudma supelhooaja alguseks juunikuus.

Pärnu randa kavandatava kuurordielevandi idee pärineb eelmise sajandi keskpaigast, kui rannavees kõrgus kaks puidust elevandikujulist liumäge.

Bibliofiil Olaf Esna märkmete kohaselt püstitati esimene elevant randa 1950ndatel. Et rannalisi oli palju ja lapsed pidid pealt vaatama, kuidas täiskasvanud lustivad, tehti 1959. aasta suveks elevante kaks: üks lastele madalamasse vette ja teine suurtele sügavamasse.

Lepa andmetel oli täiskasvanutele mõeldud elevant ligi kaheksa meetri kõrgune, laste atraktsiooni kõrgus oli umbes neli meetrit. Linna arenguteenistuse juhataja sõnade kohaselt räägib rahvasuu, et elevandid ehitati Pärnu randa NSV Liidu ja India suhete paranemise auks ja väidetavalt olevat samasuguseid atraktsioone püstitatud teistessegi kuurortidesse üle riigi.

Kuurordielevandid said Pärnu suvesid nautida 1970. aastate alguseni.

Linnalegendi järgi otsustati elevandid maha võtta seetõttu, et kurjamid olevat puidust liumägedele kinnitanud žiletiteri, mis inimesi vigastasid.

Lepa sõnade kohaselt oli kuurordielevantide ärakolimise põhjus siiski proosalisem: üle kümne aasta suviti rannavees seisnud londilisi hakkas purema ajahammas, mis puitu lagundas ja muutis puidust loomad kasutamiskõlbmatuks.

Linna arenguteenistuse juhataja jutu järgi ehitatakse uus elevant moodsamatest materjalidest ja loodetavasti peab see vastu palju suvesid.

Uus londiste peaks hakkama lapsi rõõmustama talvelgi, sest kuurordielevant kavatsetakse kolida talveperioodiks mõnele mänguväljakule.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles