Sofi Oksanen kohtub Pärnus kirjandushuvilistega

Veste Roosaar
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sofi Oksanen.
Sofi Oksanen. Foto: Arhiiv.

Kolmapäeval, 13. mail kell 16 kohtub Pärnu keskraamatukogu suures saalis kirjandushuvilistega Sofi Oksanen, tuntud kirjaniku kutsus siia Zonta Inernational Pärnu.


Mullu oma kolmanda romaani “Puhastus” eest maineka Finlandia kirjanduspreemia pälvinud Eesti juurtega Oksanen (1977) on noorim kirjanik, kes kunagi selle auhinna saanud.

Soome filosoofiadoktori Pekka Tarkka sõnul on “Puhastus” jõuline, julm ja terviklik teos, milles ühinevad draamale omane keskendatus ja eepiline mitmeplaanilisus.

"Puhastus" kinnitab pilgu Eesti lähiajaloole, ühe rahvakillu ja üksikisikute valikutele või valikute puudumisele repressiivses ühiskonnas. Romaanis on juttu Eesti lähiajaloost ühe perekonna kahe eri põlvkonda kuuluva naise kaudu. Teos keskendub naistele osaks saanud vägivallale.

Oksanen soovis jutustada metsavendlusest Eestis pärast riigi okupeerimist Nõukogude Liidu vägede poolt. Loo juured ulatuvad Oksaneni oma suguvõsasse.

Helsingi ülikoolis kirjandusteadust ja Helsingi teatrikõrgkoolis dramaturgiat õppinud Oksaneni esimene romaan "Stalini lehmad" räägib samuti Eestist ja eestlastest. Kirjanik on lubanud samal teemal kirjutamist jätkata.

"Stalini lehmadest"on välja antud kordustrükk ja müügile jõudis eestikeelne "Puhastus". Kes tuleb kohtumisele raamatuga, saab autorilt autogrammi küsida.

Oksanen on tegutsenud mitme lehe kolumnistina ja avaldanud ajakirjanduses arvamust ühiskondlikel ja poliitilistel teemadel. Ajakirjanik Leena Hietast ja publitsist Johan Bäckmanit, kes on väitnud, et Eesti liitus Nõukogude Liiduga vabatahtlikult, on Sofi Oksanen võrrelnud holokausti eitajatega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles