Eestlased tulid autodega üle Uuralite ja mälestasid Vorkutas kaasmaalasi

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolmel eriettevalmistusega Toyota ja ühel Nissani maasturil sõitis tosin eri elukutsega rännuhuvilist Põhja-Siberisse, ületas polaarjoone ja naasis taliteed ehk zimnik’ut pidi üle Uuralite Aasiast Euroopasse, olles esimesed eestlased, kes riskisid sellist otsesõidu võimalust kasutada.
Kolmel eriettevalmistusega Toyota ja ühel Nissani maasturil sõitis tosin eri elukutsega rännuhuvilist Põhja-Siberisse, ületas polaarjoone ja naasis taliteed ehk zimnik’ut pidi üle Uuralite Aasiast Euroopasse, olles esimesed eestlased, kes riskisid sellist otsesõidu võimalust kasutada. Foto: Marko Kaldur

“Mul oleks paigal istudes igav,” ütleb Marko Kaldur (34), bibliograaf, kes raamatute laenutamise asemel neid kirjutab, kogudes ainest reisidelt, millest viimane viis ta Põhja-Siberisse ja sättis tosin maasturirändurit silmitsi jäise valge põrguga.

Ekstreemsused algasid kaugel enne sihtkohta, juba teisel päeval, kui rekka’le otsasõitu vältides käis 3,5tonnine maastur üle katuse ja selles ringilendav veekanister mõõtis Markole vastu pead sattudes paar muhku.

Taimõri poolsaarel keeldusid Vankornefti ametnikud taliteed ehk zimnik’ut pidi otsesõiduks Norilskisse luba andmast ning seda inimkindlust ei suutnud vallutada isegi Vana Tallinn ja suitsuvorst. Marsruudi sundmuutmine jättis nad 67 miinuskraadi ja purgaa kätte võitma iseennast luuni lõikavas tuules ja silmi täistuiskavas lumekaoses.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles