Juhtkiri: Töölepinguseadus läheb lõhki

Kaupo Meiel
, arvamustoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pärnu Postimees

Uus töölepinguseadus jõustub 1. juulil suure tõenäosusega nuditud kujul, sest nüüdseks on valitsus andnud kindla signaali, et hüvitiste paketti praegusel kujul ei kehtestata.


Töölepinguseadus paneks jõustumise korral koondatule hüvitiste maksmise töötukassa õlule, jättes tööandja kohustuseks maksta töö kaotanule hüvitist vaid ühe kuu. Töövõtja jaoks poleks see muudatus seaduses olulist vahet kehtivaga võrreldes tähendanud, kuid nüüd, eriti kui mitmedki ettevõtted koondamistega uue seaduse jõustumist ootavad, muutub töötajate saatus üha keerulisemaks.



Peaminister Andrus Ansipi Postimehele antud usutlusest saab üheselt välja lugeda, et uus töölepinguseadus kõigi nende hüvitiste ja hüvedega 1. juulist jõustuda ei tohi.



Variant oleks, et hüvitiste pakett jääb samaks nagu praegu, kuid sellega oleks ilmselt keeruline nõustuda tööandjatel, kellele jääks jätkuvalt kohustus ise hüvitisi maksta. Variant oleks ka hüvitiste paketi täielik ümbertegemine tööandjate huvides, kuid sellisel juhul jääksid töötajad väga mannetusse seisu – vähe sellest, et neid on küllaltki lihtne koondada, langeks senine elukvaliteet päevapealt väga madalale.



Töötukassal on raskusi praegustegi hüvitiste maksmisega, sellepärast on pea võimatu sellele lisakohustusi panna.



Seega jääb valitsus väga keerulisse seisu igal juhul ning ainukeseks lootuseks kujuneb tööandjate ja töövõtjate esindajate kokkulepe. Valitsus veeretabki palli nende väravasse ja on nõus mingi aja vältel mõlemalt poolt mingilgi määral rahuldavat lahendust ootama. Kokkuleppe saavutamine osutub keeruliseks, kui mitte võimatuks, välja arvatud selles osas, et nii tööandjate kui töövõtjate liidud ühinevad kriitikas valitsuse aadressil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles