Saksa vabatahtlik tõi Pärnusse tüki Euroopat

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Harald Werner töötab Pärnu noorte infopunktis viimast kuud.
Harald Werner töötab Pärnu noorte infopunktis viimast kuud. Foto: Urmas Luik

Saksamaalt pärit vabatahtlik Harald Alexander Werner töötab Pärnu noorte infopunktis viimast kuud. Eestist viib ta kaasa positiivsed mälestused ja lootuse siia tulevikus naasta.


24aastane Harald, kes alates jaanuarist on Metsa tänaval asuvas noorte infopunktis külastajaid vastu võtnud ning nõu ja jõuga aidanud, saabus Eestisse tööle Euroopa vabatahtliku teenistuse kaudu. Suvepealinnas käib ta viimast töökuud, et seejärel kodumaale naasta ja jätkata sügisel magistriõpinguid rahvusvahelise majanduse erialal.



“Bakalaureusekraadi sain Euroopa-õpingutes ja spetsialiseerusin Euroopa Liidu uutele liikmesriikidele, sellepärast on mul huvitav vabatahtlikku tööd just Eestis teha,” avab noormees tagamaad, miks ta siia otsustas tulla. Lisades, et asukohavaliku põhjust on temalt nelja möödunud kuu jooksul nii palju küsitud, et vastamine muutub tüütavaks.



Noorte infopunktis on Haraldi ülesandeks info jagamine vabatahtliku töö võimaluste kohta Euroopa riikides ja saksa keele tundide andmine. Kahes grupis alustas keeleõpinguid ligi 30 noort pärnakat, kellest kevadeks on järele jäänud 12 tõsist huvilist.



“Kui olen koolides esinemas käinud, olen küsinud õpilastelt tavaliselt saksa keele tundides, mis neile Saksamaaga seoses esimesena meelde tuleb. Alati mainitakse õlut. Kummalisel kombel öeldakse sama Eesti kohta,” naerab ta, et kahe riigi erinevused polegi nii suured, kui esmapilgul arvata võiks.



Ehk nii geograafilise läheduse kui lähedase kultuuri poolest on Haraldil Eestis lihtne kohaneda olnud. Haraldi sõnul küsitakse temalt teisena alati, miks ta otsustas siia saabuda keset südatalve, mitte napil, kuid see-eest soojal suveajal. “Saksamaa kliima väga suure kuumaga ei raba ja lund olen varemgi näinud, käies talvel Austrias Alpides suusatamas,” muheleb ta.



Lühikese aja jooksul on Harald peale töötamise jõudnud reisida mööda Eestit, külastades nii põhjarannikut kui Lõuna-Eestit. Ta on leidnud sõpru teiste vabatahtlike ja kohalike noorte seast.



Harald kinnitab, et plaanib siia tulevikus naasta, et külastada veel avastamata paiku ja Pärnusse maha jäävaid kolleege noorte infopunktist.



Kui Harald midagi negatiivset oskabki Eesti kohta välja tuua, leiab ta kohe sellest positiivse poole: “Siin räägivad kõik nii hästi inglise keelt, et hoolimata kahest keeletunnist nädalas, on raske leida motivatsiooni eesti keele õppimiseks. Ehk mitte toidupoes, kuid mujal saab probleemideta asjad aetud.”



Harald saabus Eestisse Euroopa vabatahtliku teenistuse projekti kaudu, mida koordineerib Euroopa Komisjon programmi “Youth in Action” kaudu.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles