Tallinna sõitmiseks tasub peagi auto asemel buss valida

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sebe juhatuse esimees Kuldar Väärsi Tartu täistunniekspressis. Samasugused bussid tulevad augustis Pärnu liinile.
Sebe juhatuse esimees Kuldar Väärsi Tartu täistunniekspressis. Samasugused bussid tulevad augustis Pärnu liinile. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Seni autoga Tallinnas käivatel pärnakatel tasub oma sõiduharjumusi kaaluda, sest augusti lõpust paneb Sebe Tallinna ja Pärnu vahet sõitma samasugused bussid, nagu praegu sõidavad täistunnil Tallinna ja Tartu vahel.

Vihma- või lumesajus tee jälgimise asemel võivad tartlased jala üle põlve visata, sisse lülitada iga reisijakoha ees asuva kaheksatollise puutetundliku ekraani või oma arvutiga tööd teha.

“Sõitja saab puhata ja ennast hästi tunda, selle asemel et kogu aeg teed vahtida. Pakume Euroopa tipptasemel bussiteenust, selliseid busse mujal Põhjala regioonis ja Baltimaades ei ole,” rääkis bussifirma Sebe juhatuse esimees Kuldar Väärsi.

Neli korda päevas

Väärsi teatel hakkavad moodsad bussid Pärnusse ja tagasi sõitma neli ning Narva ja tagasi seitse korda päevas. “Väljumised katavad kogu päeva. Eks reisijate arv näitab, kui palju kuskil kasutajaid on,” ütles ta.

Tartu suunal kasvatasid kaheksa uut Scania Irizar 16 Sebe reisijate arvu 10–15 protsendi võrra. Pärnu ja Narva kuus ning Lux Expressi kolm samasugust bussi soetas Mootor Grupp kevadel pärast seda, kui reisijad olid eelmisel suvel Tartu liinile pandud bussid hästi vastu võtnud.

Väärsi kinnitas, et Sebe ei kavatse seoses uute busside kasutuselevõtmisega piletihinda tõsta. Samasuguseks jäävad eakate ja noorte soodustusedki.

Lillat värvi busside sisemus on heledates toonides, istmete vahel on käetugi ja seda saab vaheruumi poole tõsta. Istme kaugus eelmisest on selline, mis võimaldab Väärsi sõnade kohaselt jala üle põlve visata.

Kõrvaklapid kaasa

Multimeediaekraanilt saab sõidu ajal filme ja telesaateid vaadata, internetis käia, muusikat kuulata või arvutimänge mängida. Tavalise 3,5 sentimeetri suuruse otsikuga kõrvaklapid tuleb ise kaasa võtta või osta bussijuhilt kahe euro eest.

Filmivalikus on 40–50 filmi ja neid hakatakse iga kuu vahetama. Telekanalitest võib valida ETV, Kanal 2 ja TV3 vahel. Internetist on võimalik lugeda uudisteportaale ja ajalehti ning anda bussifirmale tagasisidet.

Kes mõnd muud veebiaadressi külastada või tööd teha tahab, peab kaasa võtma oma sülearvuti või nutitelefoni. Bussis on Wifi ja iga istme all voolupistik.

Lisaks multimeediaekraanidele on bussides konditsioneer ja WC. Osas bussides on karastusjookide automaadid, kus 0,3-liitrine tops karastusjooki või vett maksab euro.

Üheksa Pärnu, Narva ja Lux Expressi bussi maksid 3,1 miljonit eurot. Väärsi kinnitusel on Baskimaal Irizari tehases valminud bussid moodsaimad, mida saada on. Tema jutu järgi ei osta inimesed tänapäeval mitte üksnes liikumist ühest punktist teise, vaid keskkonda, kus aega kasutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles