Pärnumaal näidatakse hobusega kündmist

Raavo Raadik
, Eesti hobusekasvatajate selts
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti raskeveotõugu täkk Kuningas.
Eesti raskeveotõugu täkk Kuningas. Foto: Viktoria Kaasik

Pühapäeval näidatakse huvilistele Pärnumaal Sauga vallas Kiisa külas Nurmenuku talus Eesti vanu põlluharimiskombeid, kui Eesti raskeveohobused asuvad kündma kartulimaad.

Omalaadse koolituse korraldavad kuuekordne Eesti meister sõidu- ja veokatsetes Peeter Nurmik ja Maie Kukk, kes seda kunsti õpetas omal ajal noortele Järvamaa kutsehariduskeskuses.

Kukk rääkis, et nüüd, kui hobutööd on unarusse jäetud, on vajalik seda inimestele uuesti tutvustada. "Tahame näidata, kuidas noorte hobustega tööd saab teha. Eriti veel meie ohustatud tõugu hobustega, mille hulka kuuluvad Eesti raskeveotõugu hobusedki," rääkis Kukk.

Nurmenuku talu perenaine Viktoria Kaasik lisas, et kartulimaad ei künta mitte moe pärast, sügisel loodab talu sealt saada suurt ja peaasi mahedat saaki. "Eks me saame siis sügisel näha, kui hästi meie eksperiment läks," ütles Kaasik.

Seda, kas sügisel kartulid hobujõul üles võetakse, talu perenaine veel täpselt öelda ei osanud, siiski ta lubas, et vajaliku tehnika taastamisel saab sedagi näha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles