Töötukassast pakuti tööd erootilise massaaži salongi

Andris Tammela
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töötukassa.
Töötukassa. Foto: Ants Liigus

Eesti töötukassa süsteemis olid aasta vältel korduvalt üleval tööpakkumised, milles otsiti massööre meestele erootilist massaaži pakkuvasse salongi.

Suur oli 32aastase pärnulanna Tiiu (nimi muudetud – A. T.) üllatus, kui ta avastas, et Eesti töötukassa pakub talle massööritööd Pärnus ja Tallinnas tegutsevasse Virgin salongi nimelisse asutusse, mis tegeleb meestele mõeldud õnneliku lõpuga erootiliste ja body to body massaažide pakkumisega.

Väljaõpe kohapeal

“Olin veebruaris töötuna arvel, kui tööpakkumine tuli e-postiga,” meenutas naine. “Tööpakkumises otsiti klassikalise massaaži oskusega massööri, kellele lubati teha kohapeal lisaväljaõpe. Palganumbrit pakkumises ei olnud. Enne kui tööandjaga ühendust võtsin, otsustasin kontrollida, mis firmaga tegu, ja jõudsin Virgin salongi kodulehele internetis.”

Eriti piinlikuks muutis olukorra tõik, et tööotsijal ei ole õigust töötukassa pakutavast ametist keelduda.

“Läksin Pärnu töötukassasse konsultandi juurde ja ütlesin, et selline töö ei käi päris minu põhimõtetega kokku,” rääkis Tiiu. “Konsultant hakkas esimese hooga naerma ja ütles siis, et ju on selliselegi tööle inimesi vaja.”

Kuigi töötukassa vabastas Tiiu kohustusest minna meestele õnneliku lõpuga erootilist massaaži tegema, jäi Virgin salongi tööpakkumine millegipärast töötukassa süsteemi kuudeks üles, kuni see alles eelmisel nädalal pärast Pärnu Postimehe pöördumist sealt maha võeti.

“Naljakas, et riigiasutus ei kontrolli, mis firmad nende kaudu endale töötajaid otsivad,” märkis praegu traditsioonilist massaaži pakkuvas Pärnu ilusalongis massöörina töötav Tiiu.

Töökuulutus suleti

Eesti töötukassa Pärnumaa osakonna juhataja Gerli Metsa ütlust mööda ei olnud töötukassal infot, et nende süsteemi kaudu massööre otsinud osaühing Tianmga tegeleb erootilise massaažiga. Töötukassa väljastatud info kohaselt otsis sama ettevõte töötukassa vahendusel massööre juba eelmise aasta suvel. Mullu maist alates on firma pannud töötukassasse üles kokku 11 töökuulutust, milles peale massööride otsiti tantsijaid ja administraatoreid.

“Tööandja ei olnud meile andnud infot massaaži olemuse kohta,” selgitas Mets. “Kui saime teada, et tegu on erootilise massaaži pakkumisega, sulgesime pakkumise kohe. Töötukassa ei avalda tööpakkumisi, mis on vastuolus heade tavade ja ühiskondlike moraalinormidega, nagu seda on seksuaalteenustega seotud valdkonnad.”

Miks ei reageerinud konsultant Tiiu jutule juba veebruaris, ei osanud Mets selgitada, sest see konsultant enam töötukassas ei tööta.

Metsa kinnitusel ei saa töötukassa avaldada ka tööpakkumisi, kus on tööotsijaid diskrimineerivad nõuded, näiteks vanus, sugu või rahvus.

“Kui otsitakse noori klienditeenindajaid või meesturvatöötajaid, siis selgitame tööandjale, et vanus või sugu ei ole ilmselt selle töö tegemise põhieeldus, sest usutavasti ei sobi siiski kõik noored või kõik mehed seda tööd tegema,” lisas Mets. “Võib küll olla, et töö tegemiseks vajalikud oskused või teadmised on reeglina kindlas vanuses või soost inimestel, kuid sobivate kandidaatide leidmiseks on otstarbekam määratleda vajaminevad oskused, teadmised või omadused.”

Vanuse, soo jms alusel diskrimineerivate töökuulutuste avaldamine on keelatud võrdse kohtlemise seadusega, kinnitas Mets.

Eestlased on tabude küüsis

Üks Virgin salongi omanik Dmitri Afanasjev märkis, et see on töötukassa õigus otsustada, kas nad lubavad firmal enda kaudu töötajaid otsida.

“Me ei ole töötukassa kaudu leidnud ühtegi töötajat,” märkis Afanasjev. “Eestis on täiskasvanutele pakutavad teenused natuke tabuteema ja kõik, kes on huvi tundnud, on soovinud leida tööd klassikalise massaaži tegijana. Aga tegu ei ole mingi sunnitööga, kui kandidaat on meie poole pöördunud, oleme alati tööd tutvustanud ja jätnud inimese enda otsustada, kas ta soovib seda tööd teha.”

Afanasjev kinnitas, et praegu töötab Virgin salongis neli tüdrukut, kellest paar käib ametis Pärnus Pühavaimu tänaval asuvas salongis.

“Töötajate leidmine sellesse ametisse on väga raske,” märkis Afanasjev. “Meil on töökuulutused pidevalt portaalides üleval. Paljud kandideerijad on mehed, aga naistele me praegu teenuseid ei paku.”

Omaniku kinnitusel külastab Pärnu massaažisalongi päevas keskmiselt kolm kuni viis meest. Külastatavus suurenevat selgelt pärast kümnendat kuupäeva, kui paljudes ettevõtetes on palgapäev.

Töökuulutustele esitatavad nõuded

* Ettevõtte tutvustus peab looma hea eelhäälestuse, olema lihtne ja atraktiivne.

* Tööülesanded ja nõudmised peavad olema sõnastatud selgelt ja olema üheselt mõistetavad.

* Nõutavad andmed: ametinimetus, töökoht, tööle asumise aeg, töökohtade arv, tööaeg, kandideerimise tähtaeg.

* Ettevõtte pakutav ei tohi piirduda ainult paari märksõnaga, vaid see peab olema lahti seletatud nii palju kui vajalik ja nii vähe kui võimalik.

* Ettevõtte pakkumised peavad olema usutavad ja usalduslikud.

* nõuded kandidaatidele ei tohi olla kõrgemad, kui ametikoht seda eeldab.

* Kindlasti peab olema välja toodud vähemalt üks kontakt ja kontaktisik.

* Heaks tavaks on saanud tööandja nime avaldamine. Nime varjamine toob kaasa palju kahtlusi ja küsitavust.

Andmed: Eesti töötukassa

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles