Pärnu kesklinnas põles ajalooline puumaja

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pärnu kesklinnas süttis reede keskpäeval Kuninga 11 asuv puumaja, üks inimene viidi samas majas asuvast Viienda Villemi pubist tervisekontrolliks haiglasse. Tulekahju saadi kontrolli alla kella 19.30 ajal ja kustutati kell 1.26 öösel.

Kuna päästetööd kestsid mitu tundi, kutsuti kohale uus vahetus päästjaid, kes varem töötanud mehed enne kella 19 puhkama saatsid.

Kella kolme ajal põles maja lahtise leegiga, päästjad tegid jõupingutusi, et kaitsta  tule eest kõrval asuvat puumaja. Kella 18 ajal oli suurem põleng kustutatud, majast tõusis küll veel suitsu ja veeauru. Välisel vaatlemisel tundub, et maja on seest üsna tühjaks põlenud ja veidi viltu vajunud. Kella 20 ajal maja kustutustööd jätkuvad, põhiliselt kustutatakse maja tagaosa, kust aeg-ajalt viskab endiselt leeki välja.

Vara päästmist ja kustutustöid hoones sees ja väljas tegid Pärnu, Tõstamaa, Vändra, Pärnu-Jaagupi, Lihula, Türi ja Kilingi-Nõmme komandode päästjad. Sündmuskohal oli päeval kokku kümme päästeautot. Redelauto telliti Tallinnast, kuna Pärnu redelauto oli rikke tõttu rivist väljas.

Umbes kella kahe paiku saabus redelauto, misjärel avati maja katus ja asuti sealtkaudu kustutama tulekoldeid.

Esialgse info kohaselt sai tuli alguse pubi fritüürist, mis süttis ja tuli levis mööda ventilatsiooni kõrgematele korrustele.

Kuninga tänav oli liikluseks suletud ja sündmuskoht piiratud politseilindiga.

Tulekahju tagajärjel kukkusid Kuninga 11 maja vahelaed sisse ja hoone katus koos sisemusega hävis tules. Tulekahju lõpliku põhjuse ja kahjude ulatuse selgitab välja menetlus.

Põleva maja keldrikorrusel asub pubi Viies Villem, ülemistel korrustel on äri- ja eluruumid.

Pärnu linnavalitsuse muinsuskaitse peaspetsialist Liina Hansen kirjutab Pärnu Postimehe Facebooki seinal, et Kuninga 11 maja puhul on tegemist Pärnus paikneva ajaloomälestisega, kus alates 1850. aastatest kuni 1895. aastani asus trükikoda.

Renoveerimise käigus 2001. aastal taastati fassaad selliseks, nagu see aastal 1919 planeeriti. Majas on trükitud esimene ajaleht Perno Postimees.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles